コレステロールも酸化と糖化が問題-Cholesterol is also affected by oxidation and glycation-
皆さんこんばんわ。前回の記事では酢やレモンを調味料代わりに使う事についてご紹介させていただきました。酢には血糖値の上昇を抑えてくれ、食品中のAGEを下げてくれる効果があるとの事でした。気になる方はそちらの記事もチェックしてみてください。そして今回は、『医者が教える食事術』より一部抜粋してタイトルの内容をご紹介させていただきます。
Good evening everyone. In the previous article, I introduced the use of vinegar and lemon as seasonings. Vinegar has the effect of suppressing the rise in blood sugar levels and lowering AGEs in food. If you are interested, please check out that article. This time, I will introduce the contents of the title with an excerpt from "Doctors' Dietary Tips."
"コレステロール値が高いと動脈硬化が進行し、動脈硬化が進行すれば、心筋梗塞や脳梗塞など、命に関わる病気の罹患率も増えていきます。だからコレステロールは問題視されているわけですが、「コレステロール」と一括りにしてしまうのは間違いです。コレステロールには、俗に善玉と言われるHDLコレステロールと、悪玉のLDLコレステロールがあることはご存知でしょう。しかし、単純に「LDLがいけない」というわけではないことが最近わかってきました。"
"High cholesterol levels lead to the progression of arteriosclerosis, and as arteriosclerosis progresses, the incidence of life-threatening diseases such as myocardial infarction and cerebral infarction increases. That is why cholesterol is considered a problem, but it is a mistake to lump it all together as "cholesterol." You may know that there is HDL cholesterol, commonly known as good cholesterol, and LDL cholesterol, which is bad cholesterol. However, it has recently been discovered that it is not simply "LDL that is bad."
"LDLの中でも問題なのが、「AGE化(糖化)LDL」と「酸化LDL」です。私たちの体を老化させる「糖化」や「酸化」がコレステロールにも起きているのです。こうした変性したLDLコレステロールが血管壁に溜まることが、動脈硬化を強力に推し進めます。また、体中の細胞に慢性的な炎症を起こし、がんをはじめとした重大な病気を呼ぶことになります。だから、卵などコレステロールの多い食品に気をつけるよりも、糖化、酸化という老化作用にストップをかけることこそが重要。"
"Among LDL, the problem is "AGE (glycated) LDL" and "oxidized LDL." The "glycation" and "oxidation" that cause our bodies to age also occur in cholesterol. The accumulation of this denatured LDL cholesterol in the walls of blood vessels strongly promotes arteriosclerosis. It also causes chronic inflammation in cells throughout the body, leading to serious diseases such as cancer. Therefore, rather than being careful about foods that are high in cholesterol, such as eggs, it is important to stop the aging process of glycation and oxidation."
皆さんいかがだったでしょうか。糖化や酸化など老化作用を止めるには糖質制限や食生活が重要ということですね。ご飯やパン、麺類など、どれも美味しいものばかりですが、食べる量とタイミングを少し意識するだけでこれからの健康状態にも大きく効果が期待できそうですね。今回の記事が何か参考になれば幸いです。それではまた。ありがとうございました。
What did you all think? It seems that carbohydrate restriction and diet are important to stop aging processes such as glycation and oxidation. Rice, bread, noodles, and other foods are all delicious, but just being a little more conscious of the amount and timing of eating can have a big effect on your future health. I hope this article was helpful in some way. Until next time. Thank you.
【前回記事】
参考文献 医者が教える食事術 最強の教科書
著者 牧田善二
出版 ダイヤモンド社