見出し画像

アロス・コン・レーチェを教えてもらったよ

こんにちは、安良です。
エルサルバドル在住のソウルシスター Jeimmy から伝統料理を教わったので、note に書こうと思います。個人的な覚え書きですが、お楽しみいただけたら幸いです。

教えてもらったレシピはこちら ↓↓

Rice Pudding Arroz con Leche Salvadoreño
1 cup White Rice, 2 cups water, 2 cups whole milk, 2 cinnamon sticks, 1 tablespoon lime zest, 1½ cup sugar, 1½ cup raisins (optional), Ground cinnamon (optional)

Elaboration
With simple steps and using ingredients that you will surely have in your pantry; you will learn how to make a delicious rice pudding. In less than 30 minutes you can enjoy this cold dessert that you can also prepare in advance!
Step 1
Rinse the white rice with cold water until the liquid is light in color. in cold water until the water runs clear. Drain any excess water. Next, heat water in a medium saucepan until it comes to a boil.
Step 2
When the water begins to boil, add the rice, reduce the heat to low and cook, uncovered, for 15 minutes. After this time, add the milk, cinnamon sticks, lime zest and sugar.
Step 3
Next, cook the rice again along with the rest of the ingredients for 15 minutes, stirring the contents of the pot from time to time. When the rice is ready, remove the cinnamon sticks.
Step 4
Optional: serve the result with raisins and a little ground cinnamon.

From jeimmy

やや英語に壁を感じもしますが、早速始めてみましょう!💪😆


🍰☕🍡

Arroz con Leche Salvadoreñoアロス・コン・レーチェ・サルバドレーニョ

エルサルバドルの伝統的料理。日本語では、サルバドル風ライスプディング、英語では、Salvadoran rice pudding と呼ぶようです。


Ingredients(材料)

・白米:200cc(約170g)
・水:400cc
・牛乳:400cc
・砂糖:180g
・シナモンスティック2本
・ライムの皮:大さじ1
・シナモンパウダー:お好みで
・レーズン:お好みで

【anliang's memo】
ライムとシナモンスティックがなかったので、すだちとシナモンパウダーで代用しました。ちょっと甘そうだったので、私は砂糖を少な目にしました。

Elaboration(作り方)

Step 1:白米を洗って水に浸しておきます。鍋に水を沸かします。


Step 2:水が沸騰したら弱火にします。お米の水を捨て、鍋に米を加えて蓋なしで15分間煮ます。その後、牛乳・シナモン・ライム・砂糖を加えます。


Step 3:鍋の中身を時々かき混ぜながら、さらに15分間煮詰めます。


Step 4:お好みでレーズンと少量のシナモン粉を添えてください。


これにて完成!
🔽🔽🔽

いただきます!
ん・・・これは、予想外に、ゴハンとレーズン・シナモンが合う! おいしいっ😋


今回のレシピは前回より説明が長く、最初見た時は「できるかな……💦」と心配になりました。足りない材料もありましたが、うまくできてホッとしています。「冷やして食べてもおいしいです」とJeimmyが言っていました。たしかに夏のスイーツにするのも良さそうです💕🍚💕

実を言うとゴハンを牛乳と砂糖で煮詰める調理法は初めてのことで、これで合ってるのか味が想像つかないまま作っていました。しかし意外にもおいしかったです。ゴハンとデザートが融合して、私の頭の中で新しい料理の扉が開きました😊✨

最後までご覧いただき、ありがとうございました。
Adiosito, que estes bienさようなら、お体に気を付けて


前回のジェイミー・トリュフはこちら ↓↓


この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?