焼肉のタレを作ろう Yakiniku sauce
塩胡椒の味付けも素敵ですが、焼肉のタレを絡めて食べる肉も魅惑的です。塩気、甘味、酸味、旨味のハーモニーが、鼻口を楽しませてくれます。朝鮮半島や日本で好んで食べられている、焼肉の魅力の一つです。
The seasoning of salt and pepper is nice, but meat dipped in yakiniku sauce is also fascinating. The harmony of saltiness, sweetness, sourness, and umami is a delight to the nose and mouth. This is one of the attractions of yakiniku, which is popular in the Korean peninsula and Japan.
Ingredients:
材料:
黒糖
薄口醤油
濃口醤油
醸造酒
はちみつ
りんご酢
にんにく(すりおろし)
Brown sugar
light type soy sauce
dark type soy sauce
brewed sake
honey,
apple cider vinegar
garlic (grated)
procedure:
手順:
鍋に醤油(薄口醤油8割に濃口醤油2割)、醤油と同重量の黒糖と醸造酒、他の材料(分量はお好みで)を入れ、よく混ぜて加熱します。火が強すぎると吹きこぼれてしまうので、沸騰してきたら、ごく弱火にして煮詰めます。
Put soy sauce (80% light type soy sauce and 20% dark type soy sauce), brown sugar and brewed sake in the same weight as the soy sauce, and other ingredients (amounts of your choice) in a pot, mix well, and heat. If the heat is too high it will boil over, so once it starts to boil, reduce the heat to very low and simmer.
体積が半量になったら火を止めて冷まします。
塩分と糖分が多いので、常温でも保存可能です。
When the volume has reduced to half, turn off the heat and let it cool.
Because it has a high salt and sugar content, it can be stored at room temperature.
Tips and tricks:
コツと応用のヒント:
醤油は、国や地域によっても、それぞれ違うタイプのものが存在します。ここでは日本の2つのタイプをブレンドして使っています。薄口タイプは自己主張しないので、肉の味を引き出すさっぱりしたテイストに仕上げるために使いました。好みで、いろんなブレンドを試してみてください。
黒糖とはちみつは深みのある甘さを引き出すために使っています。ベジタリアンならメープルシロップやパームシュガーなどに置き換えても良いでしょう。りんごや梨などの摺りおろしやジャム、梅干などを入れる手もあります。
醸造酒は酒やワインなど地域の香り豊かなものを使うと良いでしょう。
りんご酢はタレがくどくなるのを防ぎ、酸味のバランスをとります。黒酢やバルサミコ酢などの熟成酢を使うと、さらに深いコクを引き出すことができます。
にんにくの量ははお好みや食べるシーンに合わせて調整してください。にんにくは酸化すると嫌な臭いが発生するので、調理の直前に摺りおろしてください。
ベジタリアンでなければ、焼いた肉の骨やオイスターソースなどのエキスを入れるのも面白いものです。すり胡麻や山椒粉などのスパイス類を入れると、さらに変化が楽しめます。
There are different types of soy sauce depending on the country or region. Here, we use a blend of two Japanese types. The light type is not too strong, so we used it to create a refreshing taste that brings out the flavor of the meat. Try different blends to suit your taste.
Brown sugar and honey are used to bring out a deep sweetness. If you are a vegetarian, you can replace it with maple syrup or palm sugar. You can also add grated apples or pears, jam, or pickled plums.
It is a good idea to use brewed alcohol such as sake or wine that has a rich regional aroma.
Apple vinegar prevents the sauce from becoming heavy and balances the acidity. Using aged vinegar such as black vinegar or balsamic vinegar will bring out even more richness.
Adjust the amount of garlic to suit your taste and the occasion. Garlic gives off an unpleasant odor when oxidized, so grate it just before cooking.
If you are not a vegetarian, it is interesting to add extracts such as grilled meat bones or oyster sauce. You can add more variety by adding spices such as ground sesame seeds and chinese pepper powder.
Guide to where to find ingredients
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