ヤーコンを使ったレシピあれこれ/Let's enjoy Yacon!
ヤーコンを使ったレシピあれこれ/Let's enjoy Yacon!
ヤーコンは、見た目はサツマイモ、味と食感は梨。。という不思議な野菜。
トマトやキヌアと同じ南米のアンデス原産です。
トマトを育てるとき、甘くするためにできるだけ水をやらないというセオリーがありますが、これは、トマトが葉っぱについたたった一滴の水で生きていかなければいけないという過酷な環境で生まれたことに起因します。
つまり、アンデス生まれの野菜たちには強い生命力があるのです。
ヤーコンの主成分はオリゴ糖です。
甘くておいしいのですが、オリゴ糖は糖として吸収されないので、血糖値が高い方や血圧が高い方でも量の制限なく食べることができます。
ヤーコンは究極のダイエット野菜といわれるほど低カロリーなので、血糖値コントロールが必要な方だけでなくダイエットしたい方にもおすすめの野菜です。
Yacon is a mysterious vegetable because it looks like sweet potatoes and both the taste and texture look pears.
This is originally from the Andes in South America, the same as tomatoes and quinoa.
There is a theory that you do not water as much as possible to make them sweet when you grow tomatoes This is due to the fact that tomatoes were born in a severe natural environment where they had to live with just a drop of water on their leaves.
In other words, Andean-born vegetables have a strong vitality.
The main component of yacon is oligosaccharide.
Although it is sweet and delicious, oligosaccharides are not absorbed as sugar, so even people with high blood sugar or high blood pressure can eat it without any restrictions.
Yacon is very low in calories that it is said to be the ultimate diet vegetable, so it is recommended not only for those who need blood sugar control but also for those who want to diet.
ヤーコンサラダ/Yacon salad
ヤーコンは生で食べられるので、洗って皮をむき、千切りまたは好きな形に切ってそのまま食べます。収穫したての頃はアクが強いので、少しの時間酢水に漬けてアク止めしたほうがいいです。
ドレッシングにはポン酢があいます。
Yacon can be eaten raw.
Peel it after washing with water, slice it into any shape you like.
Ponzu dressing is recommended for Yacon.
ヤーコンのきんぴら/Fried Yacon with soy-sauce
ヤーコンだけでもいいし、にんじんを加えてもOK.
どちらも短冊状に切り、少量の油で炒めます。
ヤーコンはいくら炒めても柔らかくなりません。
そこで、2~3分を目安に炒めたあと、醤油を回しかけて火を止めます。
You can use yacon alone or add carrots.
Cut both into strips and fry them in a small amount of oil.
Yacon does not soften no matter how much it is fried.
After frying for a few minutes, add soy sauce, and turn off the heat.
ヤーコンのかきあげ/Deep-fried Yacon & Carrot
ヤーコンとにんじんを千切りします。
ボウルに千切りしたヤーコンとにんじんを入れて、小麦粉と片栗粉、水を加えて混ぜます。(小麦粉と片栗粉と水の割合は6対1対9)
揚げ油を170度程度に熱し、小さな塊を作って揚げます。
Cut both into fine strips.
Add yacon and carrot in a bowl, and add flour, starch, and water, and mix well.
(If you use 60g flour, use 10g starch and 90ml water)
Preheat vegetable oil until 170 degrees Celcius, make a small lump, and deep fry it.
ヤーコンのキムチ炒め/Fried Yacon & Kimchi
ヤーコンとキムチをいっしょに炒めるだけです。
Just fry yacon and kimchi with oil together.
ヤーコンの漬物/Yacon pickles
奈良漬け、キムチの野菜にヤーコンを使います。
いずれも絶品です。
Use yacon as one of the vegetables for Kimchi and the other.
Highly recommended!
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