べジキムチを作ろう/Create Kimchi for Vegetarian!
べジキムチを作ろう/Create Kimchi for Vegetarian!
韓国の本格的なキムチは魚介系で発酵させる。魚介系は素人には少々難易度が高い(発酵は一歩間違えれば「腐る」ので)
このレシピで発酵を助ける強い味方は「塩麹」や「みそ」。。なので、作れこのレシピなら、誰でも簡単においしいキムチが作れます。
キムチを漬けるには2日間にわたっての調理時間が必要です。
This cooking is not only for vegetarian but also everyone who want to make kimchi casually because the key-point of this cooking is " fermentation" and the authentic kimchi are used seafood to help the fermentation, and the high technic and long career are needed.
Spend 2 days on this cooking.
<材料>
・白菜 1玉(2kg)
・水 4ℓ
・粗塩 240g
≪つけだれ「ヤンニョム」の材料≫
・韓国産 粉唐辛子 60g
・韓国産 中粗挽き唐辛子 50g
・にんにく(大きめ) 60g
・しょうが 60g
・大根 360g
・にんじん 大1本(160g)
・にら 2束(約200g)
・りんご(梨またはヤーコンでもOK) 1個
・味噌 大さじ4
・塩麴 大さじ4
・しいたけこんぶっこ 大さじ3
※なければ小さく切った昆布、あるいは昆布粉末で代用してね
・しょうゆ 大さじ2
・すりごま 大さじ2
<Ingredients>
2kg Chinese cabbage
4 liter Water
240g Salt
≪Yangnyeom≫
60g Korean Red chili pepper (Powder)
50g Korean Red chili pepper(Medium coarse)
60g Garlic
60g Ginger
360g White radish
160g Carrot
200g Chinese chive or green onion
1 Apple
4 Tbsp Miso paste
4 Tbsp Salty rice malt
3 Tbsp Kelp powder
2 Tbsp Soy sauce
2 Tbsp Grind sesame
【1日目】
白菜を1/4に切って水洗いし、塩水につけ、一晩おいておく。
【2日目】
1)塩水につけておいた白菜をざるに上げて、しっかり水切りする。
2)ヤンニョム(つけだれ)用の野菜を準備する。
・大根、にんじんは細い千切りにする。
・にんにく、しょうが、りんごはすりおろす。
・にらは3~4センチくらいにきる。
3)使い捨てビニール手袋を装着する(必ず)
4)材料や調味料をすべて大きめのボウルにいれ、よく混ぜ合わせる
5)ビニール手袋をしたまま、ヤンニョムを葉を一枚一枚めくって片面だけ塗りむ。
※根元の方にはしっかりと塗り込み、葉先のほうは軽く。
6)ビニール袋に入れた白菜を樽の中に入れて蓋をし、常温で放置。
※水分がでてくる3日後ぐらいから食べられますが、1週間後くらいからがおススメ。
[The first day]
Wash Chinese cabbage well, cut into the quarter.
Dissolve salt in the water well, soak Chinese cabbage in the saltwater and leave it overnight.
[The second day]
1) Take out Chinese cabbage from the saltwater and squeeze well.
2) Prepare the ingredients for Yangnyeom.
*Shred white radish and carrot.
*Grate apple, garlic, and ginger.
*Cut Chinese chives into the wide of 1.5 inches.
3)Be sure to wear disposable gloves.
4)Put all ingredients and seasonings in a bowl and mix well.
5)Put Yangnyeom between leaves of Chinese cabbage.
6)Put them in the Tupper wear and leave it at room temperature.
You can eat them about three days later, but a week later is better.