見出し画像

Herring (ニシン)

The other day, I read an article, of which a part referred to herring. That reminded me of a bitter memory on herring. I do not dislike all herring dishes. Among them, or rather, I have a favourite one. But the herring dish I tried in the Netherlands was terrible, and since then, I have never tried it again. I tried it when I had dinner with my colleague at a restaurant there. Then, I was encouraged to try a soused herring, a Dutch speciality. I had not known it at all, but I chose to try it. When it was served, it did not seem to taste bad. So I was trying to put it into my mouth. But before I put it, I found it smell terrible. It smelt so terrible that I was about to stop having it. But I forced myself to eat it. Then, it also had a terrible taste, and I had difficulty swallowing it. I was about to vomit it and I had a lot of water to remove the bad taste.
On the other hand, my favourite one is herring noodles (Nishin Soba in Japanese), a Kyoto speciality. Japan has a wide variety of noodles, such as ramen, udon and soba. Among them, this is the best one. It has a sweetened herring, which I love so much.
I used to have it when I lived in Kyoto. But I had little chance of having it when I moved to the Tokyo area. So, I always enjoyed it when I travelled to Kyoto. But time has changed. I have recently come to get the sweetened herring online, and I can get my wife to cook the noodle.
I also like herring eggs (Kazunoko in Japanese). I always have them once or twice a year during the New Year holidays. I also enjoyed them in the Netherlands, which is one of the major exporter of them to Japan.
So, I have enjoyed and will continue to enjoy them and other herring ones if they are not piclked. It means that there is nothing wrong with herring. It all depends on how it is cooked.

 先日、ある記事を読んだのですが、その中にニシンのことが書かれていました。それでニシンにまつわる苦い思い出を思い出しました。ニシンの料理がすべて嫌いなわけではありません。それどころか、大好きなものもあります。でも、オランダで食べたニシン料理は最悪でした。それを試したのは、同僚と現地のレストランで食事をしたときでした。オランダ名物のニシンの酢漬けを食べるように勧められたのです。ボクは、その料理のことを全く知らなかったのですが、試してみることにしました。料理が出てきたときは、悪くなさそうでした。それで、口に入れようとしたのですが、口に入れる前に、ひどい臭いがしてきました。あまりの臭さに、食べるのをやめようかと思ったほどでした。でも、無理やり食べました。すると、味もひどく、飲み込むのに苦労したほどです。戻しそうになったので、水を大量に飲んで口直しをしました。
 一方、お気に入りのニシン料理は、京都名物のニシンそばです。日本にはラーメン、うどん、そばなど様々な麺類がありますが、その中でも、これが一番です。ニシンの甘露煮が大好きです。京都に住んでいた頃はよく食べました。でも、東京に引っ越してからはほとんど食べる機会がなかったため、京都に行くといつも食べていました。でも、時代は変わりました。最近はニシンの甘露煮がネットで手に入るようになったので、にしんそばを妻に作ってもらえるようになりました。
 このように、ニシンそばや数の子、そして酢漬けされていない他のニシン料理を楽しんできましたし、これからもそうするつもりです。つまり、ニシンは何も悪くないのです。問題は、調理法です。


いいなと思ったら応援しよう!

MisaTK
よろしければサポートお願いします!

この記事が参加している募集