Guilty Sweets
English follows
先日旧友が出張ついでに会いに来てくれて、共通の友達に送るための写真を一緒に撮ったら、自分の笑顔が朝青龍っぽくて「ぎゃっ」と思った。
引っ越してこのかた、庭の果物を生かそうと思ったことをきっかけにお菓子作りに目覚めてしまって、たてつづけに作っていたからな・・・しばらく砂糖と小麦を減らすように意識するけど、備忘録までに、うまく作れるようになった二つを紹介したい。
Pastéis de Nata
日本では「エッグ・タルト」っていう?発祥の地・ポルトガルのジェロニモス修道院で出会った、パイ生地の上にカスタードが乗った一口サイズのお菓子。現地では100円くらいなのに、ロンドンのカフェでは600〜800円もする(スーパーでも250円)ので自作することにした。
こちらのレシピは甘さ控えめらしいけど、そこからさらに砂糖を控えるくらいが私の好み。コンスターチは片栗粉で代用。作るのは簡単だけど小さい型をちまちま洗うのがめんどうでで、生地がくっつかないいい型を買おうか迷っていたんだけど・・・やはり、ちょっと保留だな。
Carrot Cake
もうひとつ作れるようになったのが、キャロットケーキ。渡英前は「イギリスといえばスコーン」と思っていたけど、もう一つの国民的お菓子だ。
ある時、私はこっちの方が好きだわと気がついてしまった。適当に混ぜて焼くだけという手軽さだけど、ゆえにレシピもさまざまで、何度かこれじゃないという失敗を経て、以下のレシピの配分を少し調整*して試したら、やっと好みに近いのができた。
さらに、料理上手なお友達からは生姜をいれるレシピを教えてもらって、それは絶対美味しいに違いないと思うんだけど・・・!
ここは、まず余肉を削ってからだね。
★
The other day, my old friend came to visit my house. When we took our photo to send to our mutual friends, I was horrified that my smile looked like Asashoryu's (the famous Sumo wrestler)!
Isn't it a result of being caught up in sweet baking lately? I will stay away from those sugar and flour for a while, but here I wanted to share two sweets I've successfully made.
Pastel de nata, also known as egg tarts. This delicious little pastry with custard on a pie crust originated from the Jerónimos Monastery. They're only around 100 yen in Portugal, but I couldn't believe they cost 600-800 yen in London cafes (or 250 yen even in supermarkets), so I decided to make my own. I prefer to use much less sugar and substitute cornstarch with potato starch. They're easy to make, but washing all those tiny moulds is a pain, so I've been thinking about buying some non-stick moulds... but I think I'll hold off for now.
The other thing I've learned to make is Carrot Cake. Before moving to England, I considered scones the representative of British sweets, but I found that I prefer carrot cake more. It's so easy just to mix everything together and bake, but there are so many different recipes out there that I've had a few failures before finally getting the result I like. A friend who's a great cook gave me a recipe with ginger, and I know it will be amazing! ;... but again, I think I'll hold off for now.
I'll need to deal with my extra rounds first.
この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?