菊芋カレー
「菊芋」ってご存じですか?
Are you familiar with "Jerusalem Artichoke" ?
「キク科ひまわり属の多年草、アメリカ原産」
Asteraceae, Helianthus, USA origin.
聞いたことがあるようなないような、でしたが、あるとき娘が家のベランダで栽培を始め、ちょうど収穫をしてきました。
Frankly speaking I was not familiar, but came to know when my daughter got it and started cultivation in the balcony. Just now she harvested.
見かけは里芋の小芋ですね。
It looks like taros.
血糖値を下げる効力があるとの報告もあり、健康食材として人気があり、スーパーフード!とまで呼ばれているそうです。
It is said that it has supper power to down the blood sugar level. It is called "super food" as a healthy food.
まあ大量にあるので、さて何を作りますか?
What shall we make ? There are a lot of Jerusalem Artichoke
私は当然浮かんでくるのはカレーです。普段のカレー作成の段取りで、レシピも特に考えず普段通りに作ってみました。
Of course it was curry came into my mind at first. I tried to make my curry just as usual.
ホールスパイスでテンパリング→玉ねぎをしっかり炒め→ニンニク、しょうが、塩、各種パウダースパイスの投入→菊芋投入。家にあったレンズ豆を加えました→ココナッツミルクが残っていたのでこれで南洋風にまろやかさを出します→菊芋が柔らかくなるまで煮込み、完成。
Tempering with whole spices → Frying onion well enough→ adding garlic, ginger, salt and several powder spices → Adding Jerusalem Artichoke and some lentil beans → Adding coconuts milk to make it mild like Southern Sea → Stewing until Jerusalem Artichoke became soft and finish !
里芋のカレーみたいですね。
Again, it looks like Taro's curry !!
菊芋は食感はじゃがいもに少しのシャキシャキ感を加えた感じで、ごぼうの香りも少々あります。カレーのベースをしっかり押さえれば、普通においしく食べられます。トマトがなくて入れられなかったのですが、トマトの酸っぱさがあるともっとよかったかも。
The texture of Jerusalem Artichoke was like a potato with a little crispy. It smelled like a burdock as well. Totally the taste was OK. It had been better if there was some sourness from tomato….
さて、いつもの印度カリー子先生。手元にある材料で何だってカレーを作ってしまう天才です。菊芋のよさを最大限活かしたレシピを紹介してくれないかな!
I wish 印度カリー子先生 could introduce her recipe using Jerusalem Artichoke with its best feature as much as possible.