がんになったあとの果糖摂取の注意
Could High-Fructose Corn Syrup in Foods Help Speed Cancer。
The sugar known as fructose could be a kind of rocket fuel for cancer cells, and lowering fructose intake could be one way to fight the disease, new research suggests.
Fructose is already ubiquitous in American diets, due to the heavy use of super-sweet high-fructose corn syrup in products folks eat every day.
“If you go through your pantry and look for the items that contain high-fructose corn syrup, which is the most common form of fructose, it is pretty astonishing,” said study senior author Gary Patti, a professor of genetics and medicine at Washington University in St. Louis.
“Almost everything has it," he noted in a university news release. "It’s not just candy and cake, but also foods such as pasta sauce, salad dressing and ketchup. Unless you actively seek to avoid it, it’s probably part of your diet.”
The new research shows that fructose differs from other sugars (such as glucose) in the way that it aids and abets cancer cells.
As Patti's team explained, a sugar like glucose is processed throughout the body as a whole.
But fructose is only metabolized in two places: The small intestine and the liver.
Can cancer cells tell the difference between the two sugar types?
“Our initial expectation was that tumor cells metabolize fructose just like glucose, directly utilizing its atoms to build new cellular components such as DNA," explained study lead author Ronald Fowle-Grider, a postdoctoral fellow in Patti’s lab.
That expectation turned out to be wrong.
Laboratory analysis at the molecular level showed that tumor cells are "unable to use fructose readily as a nutrient because they do not express the right biochemical machinery," Patti explained.
However, once fructose makes its way to the liver, that organ converts the sugar into lipids (fatty compounds) called lysophosphatidylcholines (LPCs).
Cancer cells love feasting on LPCs available in their environment, the researchers found.
"LPCs are unique," Patti said. "They might provide the most effective and efficient way to support tumor growth.”
As part of their research, Patti's team fed tumor-bearing animals a diet that was high in fructose.
“We were surprised to see that it had a rather dramatic impact. In some cases, the growth rate of the tumors accelerated by two-fold or even higher,” Patti said. “Eating a lot of fructose was clearly very bad for the progression of these tumors.”
The study was funded by the National Institutes of Health and published Dec. 4 in the journal Nature.
In generations past, Americans used to eat relatively little fructose. But the food industry began adding high-fructose corn syrup to many products decades ago, and that's coincided with a steady rise in certain cancers among people under the age of 50, the researchers pointed out.
Could the rise of high-fructose corn syrup be driving cancer rates skyward?
The new research couldn't answer that question, but future studies might.
“It will be exciting to better understand how dietary fructose influences cancer incidence," Patti said. "But one take-home message from this current study is that if you are unfortunate enough to have cancer, then you probably want to think about avoiding fructose."
Because it's an ingredient in so many foods, "sadly, that is easier said than done," he added.
Still, “the idea that you can tackle cancer with diet is intriguing,” Patti said.
"Humans are complex," he said. "What you put in your body can be consumed by healthy tissue and then converted into something else that tumors use.”
More information
Find out more about high-fructose corn syrup at the U.S. Food and Drug Administration.
食品中の果糖はがんの進行を促進する。
糖の一種である果糖(フルクトース)は、がん細胞の増殖を促す燃料になる可能性があり、果糖の摂取を控えることが、がんと闘う手段の一つになり得ることが、新たな研究で示唆された。米セントルイス・ワシントン大学遺伝学・医学部教授のGary Patti氏らが、米国立衛生研究所(NIH)から一部助成を受けて実施したこの研究の詳細は、「Nature」に。
米国人が毎日口にしている食品には高果糖コーンシロップが多用されており、果糖はすでに米国人の食生活に広く浸透している。Patti氏は、「高果糖コーンシロップは、キャンディーやケーキから、パスタソースやサラダ用ドレッシング、ケチャップまで、極めて多くの食品に含まれている。意図的に摂取を回避しようとしない限り、高果糖コーンシロップを食事から除くことは困難である」と話す。
何世代か前までは、米国人の果糖の摂取量は比較的少なかった。しかし、数十年前から食品業界は多くの製品に高果糖コーンシロップを添加するようになった。そのタイミングと一致して、50歳以下の人の間で特定のがんが徐々に増加しているとPatti氏らは指摘している。
Patti氏らは今回の研究で、果糖が腫瘍の成長にどのような影響を与えるのかを調査した。まず、メラノーマ、乳がん、子宮頸がんの動物モデルに果糖を多く含む餌を与え、腫瘍の成長速度を測定した。その結果、果糖は、体重や空腹時血糖値、空腹時インスリン値に影響を与えることなく腫瘍の成長を促進することが確認された。Patti氏は、「果糖の影響の大きさには驚かされた。腫瘍の成長速度が2倍以上に加速したケースもあった。果糖の大量摂取が腫瘍の進行に極めて大きな悪影響を及ぼすことは明らかだ」と述べている。
しかし、次の実験室での分子レベルの分析から、がん細胞には、果糖を栄養源として直接利用するための生化学的機構が備わっていないことが判明した。Patti氏らが、高果糖食で飼育した動物の血液中の小分子について再調査したところ、リゾホスファチジルコリン(LPC)などのさまざまな脂質のレベルが上昇していることが確認された。また、肝細胞が果糖を代謝する過程でLPCを放出することも明らかになった。Patti氏は、「興味深いことに、がん細胞自体は適切な生化学的機構を発現していないため、果糖を栄養素として利用できなかった。しかし、肝細胞はそれが可能であり、果糖をLPCに変換して、それをがん細胞に栄養として供給することができる」と話している。
Patti氏は、「食事に含まれる果糖ががんの発症にどのような影響を及ぼすのかについて、今後、もっと多くのことが分かれば素晴らしいことだ」と言う。その一方で、「今回の研究で明らかになったメッセージの一つは、不幸にもがんに罹患した場合には、果糖の摂取を回避すべきだということだ。しかし、果糖はあまりにも多くの食品に含まれているため、残念ながら、『言うは易し行うは難し』というのが現実だ」と付け加えている。
体に大切な栄養は癌の栄養にもなってしまうようですね。