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ごはん代を節約しながらの生活 / Living on a Budget by Cutting Food Costs


日本語

最近、食費がけっこうかかってるなと気づいて、弁当生活を始めました。その経験を少しシェアしたいと思います。

大学時代の一人暮らしでは、共同キッチンだったので料理に抵抗があったんですが、日本に来てお金の節約もあって料理に挑戦し、今ではまぁ自分が食べる分には十分おいしく作れるようになりました(ちなみに他の人に食べさせたことはない)。けど、就職してからは外食やコンビニ弁当が増えて、休みの日にしか料理しなくなってました。でも最近、お金の使い方や独立の勉強をしてから食費がけっこうな額になっていることに気づきました。(笑)

少しずつ朝早く起きて、簡単なランチを作るようにしました。だし巻き卵や親子丼、エビとブロッコリー炒めなんかを、サクッと数十分で仕上げる感じです。最初は週に2日くらい弁当にしてたけど、無理しないペースで続けていったら、今では毎日作れるようになりました。週末に5日分まとめて作って冷凍しておく方法もやってます。

外食やコンビニ弁当をやめた理由は3つあって、1つ目はやっぱりお金。外食費がかさんできたので節約しようと思ったんです。2つ目は健康のため。コンビニ弁当があまり体に良くないって聞いてから、これもやめるきっかけに。3つ目は友達との外食が制限されてること。友達が肉を食べないので、ランチに行ける店が限られてきて、毎回同じ店に行くのも飽きてきたから、もう弁当作る方がいいかなってなったんです。

でも、ずっと自分の料理ばっかりだとさすがに飽きるので、週1回は外食するようにしてバランスをとってます!今日はその日でしたので、少し紹介します。昼食はイタリアン風レストランで食べたおすすめメニュ「カニクリームパエリア」、カニはただの飾りでほぼクリームだけ、正直美味しくない…
夜食は自分が良く通う寿司のチェーン店「はま寿司」でした。安いためいっぱい食べれるし、うまい!特にお気に入りは「えびレアステーキ」です。

見栄えが良くするように取った
「カニクリームパエリア」
最初と最後で必ず頼んだ
「えびレアステーキ」

English

I've noticed lately that my food expenses are getting quite high, so I decided to start making my own lunch box. This time I’d like to share my experience and the reason of it.

During college, I didn’t cook much because of the shared kitchen in my living place. But after moving to Japan, cooking became essential to save money. These days, I can cook decently enough for myself, although I’ve never made anything for others! After starting my job, though, I mostly relied on eating out or grabbing convenience store bentos. But recently, while studying finances and independence, I realized how much I was spending on food!

Little by little, I started waking up earlier to make simple lunches. Dishes like tamagoyaki, oyakodon, and stir-fried shrimp with broccoli—stuff I can whip up in 30 minutes or less. Initially, I was only packing lunches twice a week, but eventually, I made it a daily habit. I also tried meal prep for the week on weekends, freezing portions for the next five days.

There are three main reasons I stopped eating out and buying convenience store bentos. First, the cost. Eating out was getting expensive, so I wanted to save. Second, health. I learned that convenience store bentos aren't exactly the healthiest option, especially for someone who want to work out. Third, eating out with friends became difficult since some of them don’t eat meat, which limited restaurant options. It was always the same places, and I got bored, so making my own lunches became the better option.

That said, eating my own cooking every day does get a bit repetitive. To keep things interesting, I treat myself to eating out once a week. Today was that day! For lunch, I went to an Italian-style restaurant and tried the “Crab Cream Paella.” It was mostly cream, with crab as decoration only, and honestly, it wasn’t great. For dinner, I hit up my favorite sushi chain, Hamazushi, where I can eat a lot for cheap. My top pick there is the "Ebi Rare Steak"—delicious!

Trying to take a picture better
“Crab Cream Paella”
Always order this at first and last order
"Ebi Rare Steak"


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