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2025/01/23 塩鮭のおむすび
Jan23.2025
今日は2025年1月23日、
大安と大明日が重なる縁起の良い日✨ですね!
さて、今朝のごはんは、炊き立てのご飯で作った 塩鮭のおむすび と 具沢山のお味噌汁 🍚✨
でも、朝からwawaは『またおにぎりー!?』と
イヤイヤモード…。
『ご飯を食べられるのは幸せなことなんだよ』と伝えたら、少し涙ぐむwawa。
そんな姿に気分を変えようと、
『おむすびころりん すっとんとん』の絵本を読んでみました。
お話を聞いているうちに気持ちがほぐれ、
おむすびを一口食べると、にっこり😊
そして、mumuが『塩鮭おいしいね!』と言っていたので、
一緒に塩鮭の歴史を調べてみました。
塩鮭は、昔の日本で冷蔵庫がなかった時代、
鮭を保存するために生まれた知恵なんだとか!
塩漬けにすることで鮭の旨味が引き出され、
雑菌の繁殖を防ぎ、長く保存できるようになったそうです。
さらに、北日本では冬の保存食として欠かせない存在で、
寒さの厳しい地域の暮らしを支えてきたのだとか✨
mumuwawaも『昔の人たちは本当にすごいね!』と感心しながら、『塩鮭のおむすび、おいしいね』とすっかり笑顔に戻りました😊
食べ物には、たくさんの知恵や歴史が詰まっていることを
改めて感じた朝ごはんでした。
皆さんにとって、今日も素敵な一日になりますように✨
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Jan 23, 2025
Today is January 23, 2025, a special day marked by Taian and Daimeinichi, two auspicious days overlapping ✨!
This morning’s breakfast was freshly cooked rice made into salted salmon onigiri and hearty miso soup 🍚✨.
But wawa started the day with, “Onigiri again!?” in full-on refusal mode…
I gently reminded, “Being able to eat a proper meal is something to be grateful for.” Wawa teared up a bit but started eating.
To lighten the mood, we read the picture book “Omusubi Kororin Suttonton.”
As the story unfolded, wawa’s mood shifted, and they smiled while taking a bite of their onigiri 😊.
When mumu said, “Salted salmon is so tasty!” it sparked our curiosity, and we decided to learn about its history.
Salted salmon, it turns out, was a clever solution from ancient Japan when refrigerators didn’t exist!
Salting the salmon not only enhanced its flavor but also helped prevent bacterial growth, allowing it to be preserved for long periods.
In northern Japan, it was an essential winter staple, helping people survive the harsh cold seasons✨.
Both mumu and wawa were amazed, saying, “People in the past were so inventive!”
They happily munched their salted salmon onigiri with big smiles 😊.
This morning’s meal reminded us of the wisdom and history that food carries with it.
Let’s always be thankful for the meals we’re blessed with and make today a wonderful day ✨!
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