「わかんないなら学校に行け」のイシャ先生です。 "When in doubt, go to school" (Post in JP/EN)
はじめまして、イシャです!かわいい生徒ちゃんたちからはイシャ先生と呼ばれてます💛
23歳で早稲田4年生、国際的家庭教師「国サバ学習グループ🐠」CEOの起業家です!国サバはこれからグローバルに活躍する学生さんたちの学びのパートナー「国際サバイバル」の略称。ロゴは魚が上流を遡っていく「難しいことに挑む」姿を描いています。
日本生まれ東京育ちで、自称マレー系日本人。中高生活をシンガポールで過ごしました。理系か文系かと聞かれたら、「芸術系」。芸術系という人は芸術に限らず、人生のあらゆる分野で想像力と創造性を使う人なのではと。趣味は音楽(ボーカル・作曲・編曲・宅録・音響とにかく全部)、カフェ巡りとコーヒーとラテアート、お絵かき、ドライブと、筋トレ(スパルタンレース大好きマン)!新しいことを知ってやり尽くすことがとにかく大好きです。
もともとこのブログはインスタ@ishaopensacafe(是非フォローしてください!)のキャプションにあったのですが、毎回字数制限かかって面倒くさくなったので、noteにしました!あのインスタアカウントはカフェ紹介やラテアート修行に使っていましたが、来年国サバのカフェ☕️オープンが決定したのでそれまでの学び・思いをシェアすることにしました!(というかカフェ学校の先生にブログやることを勧められたので始めます。)
「わかんないなら学校に行け」という考えですが。。まず、カフェがどんなに好きでもカフェの開業となると相応のノウハウが必要になってきます。私は教育関係の者でして、カフェ・飲食店起業・経営知識。。ゼロ!!できることは営業、人事とラテアートくらいですかね😂
でも知識とスキルがないからって諦める理由はない。小学生のときに算数を始める子どものように、私たちは「わからない・できない」から始まるのは当たり前のことです。わかっている・できる人から学べばいいこと!もちろん、勉強方法は人それぞれで、自分にあった方法でないといけません。
起業家というと、スティーブ・ジョブスやビル・ゲイツなど、大学中退するイメージが大きいのですが。。自分の学生時代は良い教師たちに囲まれてしまったので「学校」に思いっきりなついてしまっています笑
ずっと学校での勉強と環境が大好きだったので、カフェ開業も、カフェスタートアップコースのある東京カフェスタートアップアカデミーに入学することを決意!毎週土曜、12ヶ月間カフェに通学するコースで、プロが開業のサポートも行う、私には夢のような学校。
これから、宜しくお願いします。お勉強が始まるのと、ここに共有することがめちゃくちゃ楽しみです。
Hi, Isha here! Currently a 4th year Waseda uni student and CEO of @kokusaba 🐠. Kokusaba is a network of internationally minded tutors that offer private tutoring for students in Japan striving to thrive globally. Our logo is a fish going upstream - symbolizing the "challenging" path. (Also because "saba" is the Japanese word for mackerel - one of my favorite fish to eat hehe)
Born and raised in Japan, spent 5 years in Singapore. My life lies in the Arts. A person who lives in the arts, lives in a mindset of making the creative best out of any task in life. That's the only explanation for my wide ranging hobbies that include all genres of music, visual arts, fitness (particularly weightlifting and Spartan Races), going on drives, cafes and coffee art.
So back to Kokusaba. We've been successfully running for a little over 2 years, and it was about time to open up a physical location. But I'm really not the type that wants to work in an office space. Kokusaba prides ourselves for our "relationship-based learning" model, and so I'd rather have a cosy space where tutors and students could connect and learn from each other. A place where university students thrive through human connections. So I was like, "Why have an office when you can have a cafe instead?" No brainer.
Originally this blog started on my Instagram (pls follow me at @ishaopensacafe) captions, where I used the account as my latte art and cafe log, but the letter limit was a little too annoying. So I decided to turn to notes.com.
I will be blogging about my startup journey opening the Kokusaba cafe next year in 2021. I'm also starting this because the teacher at the cafe school recommended me to. Gotta start my writing somewhere, right?
“When in doubt, go to school” is the mindset I have because at some point in our lives, every knowledge is new. I’m not afraid to admit I have zero knowledge in restaurant/cafe management. Having no knowledge and skillset is not an excuse to give up on your dream. If anything, this is exactly where we apply lifelong learning. Like a kid who hasn't learned their arithmetics yet, all we have to do is learn from people that already know. In a learning style that fits the person, of course.
Funnily, when we think of entrepreneurs like Bill Gates and Steve Jobs, they tend to drop out of universities. Somehow for me I was lucky to have great educators, so I grew to LOVE learning at schools. So? Instead of dropping out, I added another school! It’s a cafe startup school called Tokyo Cafe Startup Academy where you attend the sessions in cafes every Saturday for a year. Hear that? The classrooms are in CAFEs. You also get fully personalized support starting your own cafe...it’s the ultimate dream!
So excited to start learning and keep you guys updated!
この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?