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大根のはりはり漬け/Hari-hari pickles of white radish

大根のはりはり漬け/Hari-hari pickles of white radish

大根の季節になると常備菜として必ず作るのがこれです。
これとごはんさえあれば、おかずが何もなくても大丈夫。甘いのが好きな私の舌に合わせた味付けになっているので、甘いのが苦手な方は調味料の量を調整してください。
This dish is made as a regular dish during the white radish season.
The cooked rice and this dish are enough for me even though no other side dishes.
This is a little sweeter because I prefer to sweeter.
Please adjust each the amount of seasonings depend on your favorite.

<材料>
大根      1本(1200g~1500g)
塩         大根の8%程度
生姜      30g       
昆布        5g
すりごま            適量
たかのつめ        1本
うすくち醤油     160g
玄米酢          80g
洗双糖                220g
<Ingredients>
1200~1500g      White radish 
10g~12g            Natural sea salt  ※8% of the weight of white radish
30 g   Ginger       
5 g     Dried kelp
The proper amount of Roasted ground white sesame 
1 piece  Red chili pepper 
160 g     Light soy-sauce
80 g       Brown rice vinegar
220 g     Light brown sugar

1.大根は皮をむき、1~2ミリの厚みのいちょうぎりにして、8%の塩をして全体にまぶし半日以上置く(大根の水分をとるため)
2.生姜は皮をむかずに千切り、昆布ははさみで細くカットする。たかのつめは種を取り除いて小口切りにする
3.鍋にうすくち醤油、玄米酢、洗双糖を入れ、火をつけて洗双糖が溶けるまで混ぜて火を止める
4.大根をよく絞って水分をとり、3の鍋にいれる。生姜、昆布、たかのつめも入れて、火にかける。
5.全体が沸騰する直前に火を止める
6.ざるで煮汁と具材に分ける
7.煮汁を鍋に戻し、半量になるまで煮詰め、冷ます。
8.煮汁が冷めたら具材を戻し、ごまを加えてよく混ぜる
9.ふたつきの容器に入れ、冷蔵庫で保存。(1か月は持ちます)
1. Peel the radish, cut it into quarter-rounds with a 1-2 mm thick, add 8% salt and mix well, then leave for more than half a day (to remove water from the radish)
2. Shred ginger without peeling and cut kelp into thin pieces with scissors. Remove seeds from red chili pepper and cut into small pieces.
3. Put light soy sauce, brown rice vinegar and the light brown sugar in a pan, turn on the heat and mix until the light brown sugar dissolves and turn off the heat.
4. Squeeze the daikon radish well to remove the water, and put it in the pan of 3. Add ginger, kelp, and Red chili pepper and turn on the fire.
5. Turn off the heat just before boiling.
6. Separate the hot soup and ingredients with a colander.
7. Put the hot soup back in the pan, boil the soup down to about half and cool down.
8. When the soup has cooled down already, return the ingredients, add roasted white ground sesame, and mix well.
9. Put in a container with a lid and store in the refrigerator. (one month is possible)

<Note>
・切り干し大根でもできます。どちらも捨てがたいほどおいしいです。
ぱりぱりした食感を楽しみたい方は生の大根のほうがいいかも。
・大根の大量消費に困ったり、おかずに困った時のキープにホンマにおススメです。
・ You can also use dried radish. Both are so delicious.
If you want to enjoy the crisp texture, fresh radish is better.
・ It is really recommended when you have a lot of white radishes to use or as a preserved food when you have no side dish.

大根のはりはり漬け


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