たけのこごはん/Cooked rice with bamboo shoots
たけのこごはん/Cooked rice with bamboo shoots
春といえばたけのこごはん。たけのこを食べずして夏を迎えることはできない!という思いが強く、毎年春になると、必ずと言っていいほど、たけのこご飯を作ります。
たけのこは1時間以上ゆでないといけないし、ゆでるときにぬかが必要だったりするので、思わずゆでたたけのこに手が伸びそうになるけど、その手を押さえて、ぜひ、皮つきまるごとを買いましょう。
また、ゆでたら一晩ゆで汁にひたしておき、翌日調理することをおススメします。そうすることで、あくがすっかりぬけ、おいしいたけのこを手に入れることができるのです。
私が参考にしたレシピは桜エビを使っていましたが、家になかったので、代わりになるものとしてちりめんじゃこを使いました。エビのほうが香ばしさがいいし、色合いも春らしいので桜エビがあるならそれを使ってください。
I almost cook bamboo shoots rice every spring.
Bamboo shoots must be boiled for more than an hour, and you have to prepare rice bran for boiling, so you need a time as well as passion.
But freshly boiled bamboo shoots are definitely delicious.
Please buy the whole Bamboo shoots with skin.
Soak it in boiled water overnight after cooking to remove bamboo scum.
The recipe of my reference use sakura shrimp, but I didn't have it at home, so I used dried small fishes as a substitute.
You'd better use sakura shrimp if you have because it has a nice flavor and its color (natural pink color) seems to be spring.
<材料>
たけのこ 800g~1kg
オーガニック米ぬか 20~50g
ゆでたたけのこ 200~250g
油揚げ 1枚(25g)
桜エビ 15g
米 2合/300g
なたねサラダ油 適量
■合わせ出汁
だし 480g
みりん 大匙1.5
塩 小匙1/3
うすくち醤油 大匙2
<Ingredients>
800g~1kg Bamboo shoots
20~50g Organic rice bran
200~250 g Boiled bamboo shoots
1 piece (25g) Fried Tofu
15 g Dried sakura shrimp
300 g Organic rice
Proper amount Rapeseed oil
■Mixed soup stock
480 g Broth made of dried kelp and bonito flakes
1.5 Tbsp Mirin
1/3 tsp Natural sea salt
2 Tbsp Light brown soy-sauce
たけのこをゆでる/Boil Bamboo shoots
1.たけのこの先をカットし、たっぷりの水に皮つきのたけのこ、米ぬかを加え、火にかける。
2.沸騰してきたら吹きこぼれないように火力を調整し、たけのこの上に落し蓋をおいて1時間以上ゆでる。
3.竹串を刺してすっと入る状態になったら火を止めてそのまま冷ます
1. Cut the bamboo shoots head, put bamboo shoots with skin, rice bran and plenty of water in the pan, and heat.
2. Adjust the heating power not to boil over when boiling, put drop lid on the bamboo shoots and boil for more than 1 hour.
3. When a skewer is easily inserted into the bamboo shoots, turn off the heat and let it cool down.
たけのこご飯を作る/Cook Bamboo shoots rice
1.米を洗ってざるにあげておく
2.たけのこの皮をむき、縦に切って必要な量を量り、水で洗う
3.穂先は3cm長さの短冊切り、残りは4~6等分に切って、3mm厚さのいちょう切りにする
4.油揚げはグリルでさっと焼いて余分な脂を落とし、小さくカットしておく
5.昆布と花かつおで出汁をとる(出汁のとり方はこちらへ)
6.出汁,みりん、塩、うすくち醤油をボウルで合わせる
7.炊飯器に、米、たけのこ、油揚げ、合わせ出汁を加えて炊く
8.フライパンに多めの油を加え、弱火で桜エビを香ばしくなるまで揚げる。
香ばしさが出たらペーパータオルに取り出して余分の油をとっておく。
9.ご飯が炊けたら、(7)の桜エビを加えて混ぜ合わせる。
1. Wash rice, and separate rice and water using a strainer.
2. Peel the skin of bamboo shoots, cut vertically, weigh the needed amount and wash it.
3. Cut the head of bamboo shoots off, cut the tip into 3cm long strips, , cut the rest 4 to 6 equal pieces, and cut into 3mm thick quarter-rounds.
4. Grilled fried tofu a little while to remove an excess of oil and cut into small pieces.
5. Make soup stock (refer to here)
6. Put soup stock, Mirin, salt and light soy sauce in the bowl and mix.
7. Add rice, bamboo shoots, fried tofu, and mixed soup stock to a rice cooker and cook.
8. Add a large amount of oil to the frying pan and fry sakura shrimps over low heat until they are savory. Take it out on a paper towel and remove excess oil.
9. When rice is cooked, add (8) sakura shrimp and mix.
<Note>
・木の芽をのせればより春らしくプロっぽくなります。
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