あまざけのべったら漬け/White radish pickles with Amazake
あまざけのべったら漬け/White radish pickles with fermented rice drink
あまざけは、昔の人の飲む点滴とよばれていたほど、栄養価の高い飲み物です。甘酒は酒かすでつくるものと米麹で作るものがあり、後者はノンアルコールなのでお子さんでも飲むことができます。
今回は、米麹でつくるあまざけを使って大根のべったら漬けを作ります。
ちゃんと作ると大変手間がかかるものなので、買うと結構なお値段がしますが、これはかなり手間を省いたやり方なので、気軽に作れるし自分で甘みのコントロールができる点がおススメです。
Amazake is a drink with a high nutritional value, which was called a drinkable intravenous drip in the past.
There are two types of amazake, one made with sake lees and one made with rice molt, and the latter is non-alcoholic, so even children can drink it.
We make sweet radish pickles named Bettara zuke, using amazake here.
It actually takes a lot of time to make it from scratch, but this is a method that saves you a lot of work.
<材料>
大根 1 kg
塩 40 g
洗双糖 140 g
米酢 53 g
あまざけ 250 ml
<Ingredients>
1kg White radish
40 g Salt
140 g Light brown sugar
53 g Rice vinegar
250 ml Fermented rice drink
1.大根の皮をむき、10 cmぐらいの長さ、縦半分に切る
2.漬物樽(なければボウル)に大根をいれ、そこに塩と洗双糖、米酢をあわせたものをいれ、手で大根にこすりつける。
3.中蓋(なければ平たい皿)をおき、上に重石(なければ代わりになるもの)をのせる。ほこりが入らないようにふた(なければ代わりになるもの)をしめる
4.3日ほどおいたら、大根をふたつきの容器にとりだし、そこにあまざけを投入する
5. 冷蔵庫で保管。翌日から食べられますが、日にちがたつほど味がしみておいしいです。
1. Peel the skin of radish and cut a radish 10 cm width and lengthwise into half.
2. Put the radish in the container, add the salt, light brown sugar, and rice vinegar together, and mix them.
3. Put the inner lid (or a flat plate if nothing) and put the weight on it (or substitute).
Close the lid (or substitute) to keep out dust.
About 3 to 4 days later, take out the radish into another container with a lid and add fermented rice drink (Amazake).
5. Store in the refrigerator. You can eat from the next day, but the more the days go by, the more delicious the taste becomes.
<Note>
・甘さやしょっぱさは自分の好みで調整してください。
Adjust the seasonings depends on your favorite.