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黒炭白炭の分類法を図解する

この動画では、黒炭白炭の「分類法」について解説しています。

※黒炭と白炭の定義や性質、その違いを説明したものではありません。

以下、YouTube動画概要欄からの転載・加筆したものです


日本では、木炭をどのように分類してきたのか?(木炭分類学)

木炭の炭種=樹種×産地×製炭方法となるため、日本で製炭される木炭の種類は「炭質としては無数に存在する」とも言えます。

日本ではその多量の炭種を分類するために、まず「炭窯を使って製炭したものか(連続的製炭)、そうでないか(単発的製炭)」で大きく分類しました。

次に、炭窯を使って製炭したものを「消火場所」によって分類し、窯の中で消火したものを黒炭、窯の外で消火したものを白炭と定義しました。

そのため「白炭」「黒炭」という字句は日本が生み出した特有の言葉で、国家として日本以外でこの定義をして使い分けてきた国はありません。

一見すると全体像が見えにくいですが、図解すると非常に単純になるので理解しやすく、記憶にも定着しやすいと思います。

今のところこの関係性を図解したものはネット上にありませんので、ぜひこの動画内の図解を活用なり、改良して自由に使っていただければと思います( 2024.01.19 )

いつからこの言葉があるのか?

・”白炭、黒炭は日本だけの言葉で、世界にはこのような炭の区別はない”

・”現在、わがくにで使われている黒炭という字句は藩政時代以前には使われていない”

・”明治期に窯外消火法による木炭を白炭、窯内消火法による木炭を黒炭と定義してから以後、黒炭ということばが一般に使われるようになった。黒炭ということばは、炭の長い歴史の上ではきわめて新しい字句である。”

・”白炭と黒炭の区別は前述のとおり、明治時代、窯外消火法による炭を白炭とし、窯内消火法によるものを黒炭とした定義によるもので、明治以前にはこのように明瞭な区別がなく、したがって黒炭という字句は明治以前にはほとんど見当たらない。“

・”徳川末期、白炭に対し黒炭のことばが使われたが、白炭、黒炭の区別は明治中期窯外消火法による木炭を白炭、窯内消火法によるものを黒炭と定義してから、以降明確に区別されるようになった。白炭、黒炭は明治中期以降のことばである。”

『炭』 岸本定吉 創森社


誰が定義してきたのか?

①1958年~ 農林水産省『木炭の日本農林規格』
国立公文書館デジタルアーカイブで「木炭の日本農林規格」と検索すると現物を見ることもできます。 https://www.digital.archives.go.jp/

②2003年~全国燃料協会『木炭の規格』
http://www.zen-nen.or.jp/standard1.html
全国燃料協会『木炭の規格』
http://www.zen-nen.or.jp/pdf/mokutankikaku.pdf

【世界の主要な製炭方法】 農民運動全国連合会 『世界の炭焼き』杉浦銀治

Writer:

ホンダタロウ/炭火研究家 @HIROBIN

ふだんは備長木炭の生産→流通→消費のうち、
「流通」を担っています。

世界の伝統文化、アート、JAZZが好きです。

Instagram:@hirobin___taro.honda___
twitter:@sumibinogakkou

TOKYO BINCHOTAN

This video explains the "taxonomy" of black charcoal white charcoal.

It does not define or explain the properties of black charcoal and white charcoal or the differences between them.

How has charcoal been classified in Japan? (Charcoal Taxonomy)

Charcoal type = tree species x production area x charcoal making method, so the number of charcoal types made in Japan can be said to be countless. In order to classify the large number of charcoal types in Japan, charcoal is first classified according to whether it is made in a charcoal kiln (continuous charcoal making) or not (one-shot charcoal making).

Next, we classified charcoal produced using a charcoal kiln according to "extinguishing location," defining black charcoal as charcoal extinguished inside the kiln and white charcoal as charcoal extinguished outside the kiln.

Therefore, the terms "white coal" and "black coal" are unique to Japan, and there is no other country other than Japan that defines and uses these terms differently.

At first glance, it is difficult to see the whole picture, but when illustrated, it becomes very simple and easy to understand and retain in one's memory.

Currently, there is no illustration of this relationship on the Internet, so I hope you will make use of the illustration in this video. ( 2024.01.19 )

How long has the term been around?

[ Definition of Black Charcoal and White Charcoal ]
"White coal and black coal are words only used in Japan, and there is no such distinction between the two types of charcoal in the world."

・The term "black charcoal" used in our country today was not used before the feudal period.

・The term "black charcoal" has been in common use since the Meiji period, when charcoal made by the outside extinguishing method was defined as white charcoal and charcoal made by the inside extinguishing method was defined as black charcoal. The term black charcoal is a very new term in the long history of charcoal.

・ The distinction between white and black charcoal is based on the Meiji era definition of white charcoal as charcoal extinguished outside the kiln and black charcoal as charcoal extinguished inside the kiln, as mentioned above. "

・In the late Tokugawa period, the term "black charcoal" was used in contrast to "white charcoal," but the distinction between white and black charcoal was made more clearly in the mid-Meiji period, when charcoal made by the outside extinguishing method was defined as white charcoal and charcoal made by the inside extinguishing method was defined as black charcoal. White charcoal and black charcoal are terms that have been used since the mid-Meiji period."

"Charcoal" Sadakichi Kishimoto

Who has defined it?

1)1958- Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, "Japanese Agricultural Standards for Charcoal"
You can also view the actual document by searching at "National Archives of Japan Digital Archive"
https://www.digital.archives.go.jp/

2)2003 - National Fuel Association, "Charcoal Standards"
http://www.zen-nen.or.jp/standard1.html
National Fuel Association, "Charcoal Standards"

http://www.zen-nen.or.jp/pdf/mokutankikaku.pdf

Major charcoal making methods in the world National Federation of Farmers' Movements "Charcoal Making in the World" Ginji Sugiura

Sumibi Researcher | TARO HONDA
Belongs to Bincho Charcoal Specialty Store HIROBIN https://www.charcoal.co.jp 
Sumibi research history: 2005-
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/hirobin___taro.honda___
NOTE: https://note.com/asobumanabu

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