カスタマイズ自由!好みの味付けに仕上げるのがタイ式。
お店や屋台で料理を注文するとき、メイン食材を何にするのか尋ねられることがあります。私にとって驚きだったことの一つ。
例えば、「チャーハン(タイ語では”カオ パッ”)」や「ガパオ」など、調理方法は決まっているけど、鶏肉か豚肉かエビか、メインは自分の好みにできるのです。「”カオ パッ”+鶏」「”ガパオ”+エビ」のイメージですね。
あとは、NOT スパイシーや、NOTスイートなど味の好みも、店員さんに言うと調整してくれます。
味の好みをお願いするなんて、なんだか良心的に感じませんか。
そして、味付けに関しては、料理が来てからもまだまだ自分流にアレンジ!
どんなお店でもテーブルに(フードコートではカウンターに)定番調味料セットが必ず置かれています。
砂糖、ナムプラー(茶色い液体)、粉末唐辛子、唐辛子入り酢(透明で唐辛子の輪切り入り)。お店によっては、アーモンドを砕いたものや、ライム汁などバラエティー豊かになる場合も。
これらの調味料を好みの量だけ加えて、自分の好きな味に仕上げるのがタイ式。麺類に砂糖と唐辛子をスプーンですくいザザザと入れるなんてよく見かける光景です。唐辛子との相乗効果でコクが生まれておいしいみたい。
調味料の加える量など、オリジナルの味付けを研究するのもおもしろいかもしれません!という私は薄味好きなので、そのまま食べることが多いんだが。笑
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Ordering foods at restaurants, restaurants' staffs often ask you what the main ingredient you choose. This is one of the surprising things in Thailand.
For example, when you order "Fried-rice" or "Gapao", you can choose the main ingredient like chicken, pork, or shrimp as you like.
Also, you can tell staffs taste preferance like "not spicy" or "not sweet", then they adjust a food taste.
It seems to be really conscientious, doesn't it?
In addition, as for food taste, you can add extra flavor by some condiments, after receiving dishes.
Every restaurant have sets of basic condiments on their table (at food court, on its counter).
Sugar, nampla, cayenne pepper, and vinegar with chill. Depend on restaurants, there are crushed almonds and lime juice.
Thai style is adding these condiments to own dishes as much as you like. It is often the case that people add a spoonful of sugar and pepper to thier noodles. My friends told that it is delicious to be rich taste.
It might be interesting to research of condiments combiation ratio. However actually, I prefer light taste and to eat foods not to add extra condiments.