やっぱり、野菜や果物でバランスのいい食事が大切ですね。タバコを吸っても食習慣次第で肺気腫リスクが低下する。
Smokers, Former Smokers May Gain From Switch to Plant-Based Diet
Current and former smokers might lower their risk for emphysema if they adopt a highly nutritional plant-based diet, a new study shows.
People with a history of smoking who adopted a plant-based diet had a 56% lower risk of developing emphysema, compared to those who ate more meat, researchers report.
Further, the more veggies and fruits people included in their diet, the lower their risk of emphysema.
“Identifying these modifiable factors, such as diet, is vital for helping reduce the risk of developing chronic lung disease in those with a history of smoking,” said lead researcher Mariah Jackson, a registered dietitian nutritionist and assistant professor with the University of Nebraska Medical Center.
These findings jibe with earlier studies that “show an association between an individual’s dietary choices and lung health, including reducing wheezing in children and lowering asthma occurrence in children and adults,” Jackson added.
For the study, researchers followed more than 1,700 participants in a long-term heart health study, all of whom were recruited between the ages of 18 and 30 and followed for three decades.
They all were current or former smokers by year 20 of the study, and had filled out questionnaires tracking their diet history and quality.
More than 1,300 of those participants had a CT scan at year 25 of the study to see whether they’d developed emphysema, among other health problems.
Emphysema, a type of COPD, occurs due to irreversible damage to the air sacs in the lungs, which limits the amount of oxygen that these sacs can transfer to the bloodstream. People are left feeling constantly short of breath.
Results show risk of emphysema dropped 34% for each one-unit increase in participants plant-based diet score. In other words, the risk declined as they ate more plant-based foods.
The findings, published recently in Chronic Obstructive Pulmonary Diseases: Journal of the COPD Foundation, shows that a healthy diet can help smokers, even those who struggle to quit, Jackson said.
“We know long-term smoking cessation adherence can be challenging, requiring complementary treatments, like a nutrient-rich, plant-centered diet, to help preserve lung health,” Jackson said in a journal news release.
“More research is needed on when dietary choices have the most potential to impact lung health, which can then inform public health guidelines and dietary recommendations, especially in children and young adults,” Jackson added.
現喫煙者や元喫煙者など、肺気腫のリスクが高い人であっても、植物性食品中心の食習慣によって、その罹患リスクが抑制される可能性を示唆するデータが報告された。米ネブラスカ大学医療センターのMariah Jackson氏らの研究によるもので、詳細は「Chronic Obstructive Pulmonary Diseases : Journal of the COPD Foundation」に掲載された。
肺気腫は慢性閉塞性肺疾患(COPD)の一種で、血液中の二酸化炭素と酸素の交換が行われる肺胞の構造が破壊されて、呼吸機能が不可逆的に低下する病気。原因は主に喫煙であり、肺気腫の進行抑制には禁煙が必須だが、禁煙治療の成功率は高いとは言えない。一方で、植物性食品中心の食習慣が、呼吸器疾患の病状に対して潜在的な保護効果をもたらす可能性が報告されている。Jackson氏らはこのような背景の下、食習慣と肺気腫リスクの関連の有無を検討した。
この研究は、若年成人の冠動脈疾患リスクを探索する目的で実施された、米国での多施設共同前向きコホート研究(CARDIA研究)のデータを用いた二次分析として行われた。CARDIA研究の参加者は18~30歳で、30年間追跡されている。研究参加者5,515人から、追跡開始後20年目までに、自己申告に基づく喫煙習慣(現喫煙または元喫煙)が確認されなかった人や、食習慣に関する調査に回答していなかった人などを除外し、1,351人(平均年齢25.5±3.5歳、女性58.4%)を解析対象とした。
追跡開始25年目に行ったCT検査で、175人(13.0%)に肺気腫が確認された。食習慣の質を評価するスコア(APDQS)の五分位に基づき、植物性食品中心の食習慣らしさで全体を5群に分類して肺気腫の罹患者率を比較すると、スコアの第5五分位群(最も植物性食品中心の食習慣である上位20%)は4.5%であるのに対して、第1五分位群(最も植物性食品中心の食習慣でない下位20%)は25.4%だった。
肺気腫の罹患リスクに影響を及ぼし得る因子(年齢、性別、人種、BMI、累積喫煙量、摂取エネルギー量、教育歴など)を調整後、第5五分位群は第1五分位群に比べて肺気腫罹患のオッズ比(OR)が56%低かった〔OR0.44(95%信頼区間0.19~0.99)、傾向性P=0.008〕。また、APDQSスコアが1標準偏差高いごとにオッズ比は34%低下していた。つまり、食事に占める野菜や果物の割合が高いほど、肺気腫のリスクは低かった。
Jackson氏は、「われわれの研究結果は、食習慣と喘息の罹患リスクとの関連を示した先行研究の結果と一致している。喫煙歴のある人の慢性肺疾患リスクを抑制しようとする場合、食事などの修正可能な因子が極めて重要なポイントとなる」と話している。また同氏は、「食習慣を健康的なものに改善することが、慢性肺疾患に罹患しながらも禁煙が困難な状況にある人の一助となるのではないか。さらなる研究が必要ではあるが、将来的には公衆衛生関連のガイドラインなどで、特に子どもや若年者に対する食事の推奨事項として、これらの情報を提供できる可能性がある」と付け加えている。
ってことは、一番は食生活改善、2番禁煙ぐらいですかね?