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◎都会の秘境、奥多摩を訪ねて/Visiting Okutama, an unspoilt spot in Tokyo suburbs




◎都会の秘境、奥多摩を訪ねて

 紅葉シーズンのある日、友人と東京・奥多摩へ日帰り旅行した。ここは都会の秘境と言われるように、普段味わうことのない風情に接することできるオアシスでもある。

 JR青梅線で立川駅から鳩ノ巣駅まで向かう。かかる時間は1時間強。なかなかの距離だ。また、青梅線の特に西側では電車は30分に1本しか通っていない。5分に1本は電車が来る都心では考えられないことだ。まず鳩ノ巣では渓谷を見るつもりだ。期待に胸が膨らむ。

 鳩の巣駅で降り、とりあえず昼食をとった。入った店は有名な食事処のようで、私のように観光で来ている人が大勢いた。鮎の焼き魚定食を注文。鮎から清流のイメージが連想される。淡白な白身と塩がよくマッチしていた。

美味しい食事で腹を満たし、渓谷に向かうことにした。木々に囲まれた細い道を抜けると、視界が開けてきた。そこには想像を超える景色があった。晴天の中、幾年も経てできたのであろう深い谷、底を流れるエメラルドグリーンの水、絶壁の上から下まで覆う緑、赤、オレンジの木々。あまりの感動に私たちは夢中で写真を撮り続けた。

 青梅線の終点の奥多摩駅まで歩いて行く予定でいたのだが、落石事故があったようで残念ながら道は通行止めだった。駅まで戻り、奥多摩駅に向かうことにした。奥多摩駅に着いた。ここからバスに乗り50分ほどで鍾乳洞があるらしいが、ここまでの長い電車の中や鳩の巣での徒歩の疲れから、行くことを断念した。私がペーパードライバーでなければよかったと大変悔やまれる。

 代わりに氷川渓谷に行った。2つの川が1つの川に交わっている所にあり、ここも鳩の巣渓谷同様非常にいい眺めであった。綺麗な朱色の橋が架かっていて、景色と一緒に写真を撮りたかったのだが、残念ながら工事中なのか、橋に灰色の垂れ幕がかかっていた。

 最後に氷川渓谷の近くのもえぎの湯という施設に行った。名前の通り、ここは温泉である。ただ、私は風呂嫌いということもあり、温泉には入らず足湯だけにした。この足湯も恥ずかしながら初経験だったが、実に気持ちのいいものであった。歩いた疲れをしっかり癒やしてくれた。足だけでも十分にお風呂に入ったような暖かさを感じることができた。

 日も暮れ始め、そのままこの施設で夕飯を食べることにした。とろろ蕎麦を注文した。皆さん想像のごとく美味しい蕎麦だった。お土産コーナーもあり、お菓子、キーホルダーなどはもちろん、奥多摩らしいものも沢山売っていた特に気になったのがこんにゃく。とろろ蕎麦といい、自然が豊かなだけあって、こんにゃく芋も多く栽培されているのだろうと思った。

 日帰りの奥多摩旅行は終わった。ここには都会にいては絶対に想像することのできない素晴らしい景色がある。皆さんも行ってみるといいだろう。記憶に残る1日になること間違いない。(法学部2年岩田宗一郎)

Visiting Okutama, an unspoilt spot in Tokyo suburbs

One day last autumn, my friend and I had a one-day excursion to Okutama in the western suburbs of Tokyo. Popularly called an “unexplored spot of the metropolis,” it is an oasis where you can come in touch with a taste you seldom have routinely.

We went from Tachikawa Station to Hatonosu Station by Ome Line. It took just over one hour. Train services are only once every hour in the western section of Ome Line, something unimaginable in the urban center where a train comes once every five minutes. We planned to look at a valley on arrival at Hatonosu. We were full of high expectations.

We took a lunch near the station. What looked to be a well-known restaurant was full of tourists like us. We each ordered a set meal featuring salt-grilled ayu (sweetfish). Ayu reminds you of a clear stream of the Tama River. We found the bland taste of the fish and salt superbly matched.

Fulfilled with a good lunch, we walked to the valley. The visibility began expanding before us as we proceeded along a narrow path surrounded by woods. There we saw a landscape beyond our imagination. A blue sky. A deep valley formed over a long period of time. Emerald green water flowing there. Green, red and yellow leaves that cover the whole cliffs. Deeply moved, we kept taking photos.

We had planned to walk to Okutama Station, the terminal of Ome Line. Unfortunately, however, the road was closed due to a recent rockfall accident. We went back to Konosu Station and took a short train ride to Okutama Station. A 50-minute bus ride from the station takes you to a famed limestone cave. As we were tired after a long train ride and walk, we gave up visiting the cave. I really regretted I am not a habitual driver despite my license.

We instead walked to the Hikawa Valley, where two rivers join to form River Tama. We found it equally wonderful as the valley we saw at Hatonosu. There is a beautiful orange bridge spanning the valley. We wanted to take a selfie with the bridge in the background. But repair work was in progress and the bridge was covered by a gray curtain.

Toward the end of our excursion, we visited the Moegi Hot Spa located near the Hikawa Valley. As I hate bathing, I immersed only my legs in the hot water. Experiencing the footbath for the first time in my life, I found it quite comfortable. It helped heal my fatigue from the long walk. That made me feel as if I had taken a bath.

As it was getting dark, we decided to have our dinner at the hot spa facility. We ate “tororo soba” (noodle with grated jam). It was very good as you might have imagined, The shop at the facility sells many souvenirs like sweets, keyholders and local products. I was particularly interested in konjac. I thought that local farmers, blessed with a rich yet barren natural environment, choose to grow crops like soba and konjac.

Our short excursion came to an end. We could fully enjoy landscapes that no city dwellers could. Why don’t you visit Okutama? You will never fail to have a memorable day.

(By Soichiro Iwata)

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