鶏胸肉のリエット Chicken breast rillettes
バーの軽食レシピ集
Bar snacks recipe collection
ストーリー
Recipe trivia
夜も深くなると、ちゃんとしたご飯はいらないけれど、ちょっと何か摘みたいという方が多い。居酒屋なら、塩辛とかお浸しというようなことになるのだろうけど、深夜のバーでは洋酒やカクテル、ワインを飲む人も多い。
だから、洋酒とも組み合わせられてちょっと小腹が満たされるよう、自家製パンを用意しておいて、その上に乗せたり塗ったりして片手で食べられるようなものを大体いつも用意しておく。飽きが来ないように、魚だったり肉だったり、ベジタリアンでも一緒に楽しめるように豆を使ったものなども用意しておく。
これは万人受けする鶏肉を使ってリエットにしたもの。リエットは素材を煮てペースト状にしたもので、パンやクラッカーに塗って食べると美味しい。パテとも似ているけど、パテは型に入れて焼いて作ったものを指す。煮るか焼くかの違いがある。
とても簡単に作れるので、パンが好きな人は、冷蔵庫に常備しておくと夜食や朝食に使えて便利だ。
As the night deepens, many people don't need a proper meal, but still want to snack on something. In an izakaya, it would probably be salted fish or a Japanese-style stew, but at late-night bars, many people drink Western liquor, cocktails, and wine.
So, to satisfy their hunger by pairing it with Western liquor, I usually have homemade bread on hand, and something to put on or spread on it and eat with one hand. To keep from getting bored, I have fish or meat on hand, and even things made with beans so that vegetarians can enjoy them too.
This is a rillette made with chicken, which is popular with everyone. Rillettes are made by simmering ingredients into a paste, and are delicious when spread on bread or crackers. It's similar to pâté, but pâté refers to something made by putting it in a mold and baking it. The difference is whether it's simmered or baked.
It's very easy to make, so if you like bread, it's convenient to keep it in the fridge for a late-night snack or breakfast.
Ingredients:
材料:
鶏の胸肉
玉ねぎ
サワークリーム
自然塩
胡椒
オリーブオイル
Chicken breast
Onion
Sour cream
Natural salt
Pepper
Olive oil
procedure:
手順:
玉ねぎは薄くスライスし、鶏胸肉は薄く削ぎ切りにしておく。
蓋のできる鍋かフライパンをねっし、オリーブオイルを入れて中火で焦げないように玉ねぎを炒める。
玉ねぎが透き通ってきたら、鶏肉を重ならないように重ね、蓋をして弱火にして数分蒸し焼きにし、火を止める。この時多少ピンクがかっている状態で良い。蓋をしたまま放置すれば予熱で火が入る。
粗熱が取れたら、油ごと玉ねぎと鶏肉をブレンダーかフードプロセッサーに入れ、サワークリームを入れて塩胡椒し、ペースト状にする。回り難いようなら、オリーブオイルを少し足す。
密閉できる瓶やタッパーに入れて流水か氷水で冷やして冷蔵庫に保管する。一週間は保存が可能。
Thinly slice the onion and thinly slice the chicken breast.
Heat a pot or frying pan with a lid, add olive oil and fry the onion over medium heat, being careful not to burn it.
When the onion becomes translucent, add the chicken, making sure not to overlap, cover, turn the heat to low and steam for a few minutes, then turn off the heat. It's fine if it's still a little pink at this point. If you leave it with the lid on, it will cook using the remaining heat.
Once it has cooled, put the onion and chicken together with the oil in a blender or food processor, add the sour cream, salt and pepper, and process into a paste. If it's difficult to stir, add a little more olive oil.
Place in an airtight jar or Tupperware, cool under running water or ice water, and store in the refrigerator. It can be stored for up to one week.
Tips and tricks:
コツと応用のヒント:
鶏肉の皮が気にならない人は皮ごとスライスして良い。気になる人は、皮と筋を丁寧に取り除いてから料理すると良い。ここでは安価な胸肉を使ったが、もも肉やささみ肉でもでも代替できる。
胸肉には火を通しすぎない方が滑らかな仕上がりになるので、最後の火入れは予熱で入るようにタイミングを測ると良い。
玉ねぎの量を増やすと甘くなめらかに仕上がるが、多すぎると水っぽくなる。
仕上げの際は柔らか目に思えるが、冷蔵庫で冷やすとオリーブオイルが固まって、ちょうど良い硬さになる。
リッチな味わいにしたい場合はオリーブオイルをバターに置き換えると良い。
サワークリームを使っているのは僕の個人的な好みなので、酸味が好きでないなら、生クリームに置き換えても良い。クリームチーズを使って面白い。
単調だと思うなら、ディルやチャイブなどのフレッシュハーブ、ピクルスの細かく刻んだものを仕上げに入れるとい良いアクセントになる。
If you don't mind the skin of the chicken, you can slice it with the skin on. If you are concerned about it, carefully remove the skin and tendons before cooking. Here I used inexpensive chicken breast, but you can also use thigh meat or chicken fillet.
It's better not to overcook chicken breast for a smoother finish, so it's best to time the final cooking so that it starts while the pot is still hot.
Increasing the amount of onion will make it sweeter and smoother, but if you add too much, it will become watery.
It may seem a little soft when you finish it, but if you chill it in the refrigerator, the olive oil will solidify and it will become just the right consistency.
If you want a richer taste, replace the olive oil with butter.
I personally prefer sour cream, so if you don't like sourness, you can replace it with heavy cream. It's interesting to use cream cheese.
If you think it's monotonous, adding fresh herbs such as dill and chives or finely chopped pickles at the end will add a nice accent.
このリエットを塗るのにぴったりの自家製田舎パンのレシピです。
Here's a recipe for homemade country bread, perfect for spreading these rillettes.