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Summer and Salt.(夏と塩分)

In modern Japanese diets, there are three things we are told be careful not to consume in excess. They are carbohydrates, lipid, and salt. Because consuming too much of these can lead to lifestyle-related diseases such as obesity, high blood pressure, and hyperglycemia. And if you're not conscious, it's easy to end up consuming too much of these three things, so I try to be careful not to do that.

However, when summer comes, there is one thing among these that you will be advised to consume in larger amounts. That's right, salt. We are always advised not to consume too much salt, but in the summer it is recommended to actively consume it. The reason for this, of course, is to prevent heatstroke. In the summer, we tend to lose salt through sweating, so it is important to actively take in salt.

This is actually one of my secret pleasures of summer. Foods that are well salted and have a strong flavor are definitely delicious. But, I'm usually concerned about my health, so I can't eat them to my heart's content. However, in the summer you are told to actively consume salt, so I can eat it without feeling guilty. Moreover, since the salt is lost through sweat, the saltiness tastes even more delicious.

When Tokugawa Ieyasu, the first Shogun of the Edo Shogunate, asked his retainers what the most delicios thing in the world was, his concubine Okaji-no-kata reportedly replied, "The most delicious thing in the world is salt." The only time you can enjoy this most delicious food in the world without any worries is in the summer, so I want to fully enjoy it during the summer.

(日本語訳)
夏と塩分

現代の日本の食生活では、摂りすぎに注意と言われているものが3つあります。それは、糖質・脂質・塩分です。これらを摂り過ぎると、肥満・高血圧・高血糖などの生活習慣病の原因になるからです。そして何も意識しないとこの3つはつい摂りすぎてしまうものなので、私もそうならないように気をつけています。

でも、夏になると、この中で一つだけ逆にたくさん摂るようにと言われるようになるのがあります。そう、塩分です。いつも摂りすぎ注意と言われている塩分ですが、夏だけは積極的に摂ることが推奨されています。その理由は、もちろん熱中症対策。夏は汗をかく影響で塩分を失いやすいので、積極的に塩分を摂取する必要があるのですね。

そして実は、これは私にとっての夏の密かな楽しみの一つでもあります。塩分のしっかり効いた味の濃い食べ物というのは、やっぱり美味しいです。でも、いつもは健康のことが気になるので、思いっきりそれらを食べることができません。しかし、夏は塩分をむしろ取れと言われるので、何の後ろめたさもなく食べることができます。しかも、汗で塩分が失われているので、より一層塩味が美味しく感じます。

江戸幕府である初代将軍である徳川家康がこの世で一番美味しいものは何か?と家臣に聞いてみたところ、家康の側室であったお梶の方は、「一番美味しいものは、塩でございます」と答えたそうです。そんな世界一美味しいものを心置きなく食べれるのは夏だけですので、夏の間にしっかりとそれを満喫したいですね。


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