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カンボジアのコーヒー
カンボジアのお土産にいただいた「Rattanakiri Coffee」
This is a Cambodian coffee, "Rattanakiri", given as a souvenir.
東南アジアのコーヒーを一歩一歩開拓してきているのですが、いよいよカンボジア!(笑)
I have been developing to learn South East Asia coffee, and now reached to Cambodia !!
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早速淹れてみましょう。
Then, let's start brewing.
いつもの中挽きで豆を挽いてみます。うわっ、これは強烈な炭のような香り。完全に「ロブスタ種」ですね。
As usual, I will grind coffee for medium. Wao, I smell strong charcoal flavor. It must be RUBSTA.
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カンボジアのコーヒーは基本的には隣国ベトナムとよく似た、練乳入りの飲み方をされるようなので、まずはベトナム式に淹れてみます。
It is said that in Cambodia, they like coffee with condensed milk like Vietnam. Therefore I will brew like Vietnamese style.
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ベトナム式のフィンを使って淹れるのに慣れていなくて、案の上パンチ強すぎのコーヒーになってしまったので、最後までベトナム式に練乳で纏めました。これは私の中では「伝統尊重」で、ベトナムで飲んだコーヒーを思い起こしますし、決して悪くはないのですが、もう少しおいしく淹れる淹れ方があるんじゃないか、との思いも強いのです。
I am not so familiar to brew coffee using Vietnamese "fin" yet. That is why my coffee became too strong. Then, it was completed until the end like Vietnamese style adding condensed milk.
However, I can't stop considering that there should be a way to serve better !!
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従いまして、いつもの慣れたハンドドリップで再度挑戦してみました。
Therefore, again I try to serve for hand drip which is familiar for me.
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うん、これならブラックで全然大丈夫ですよ!酸味はほぼ感じられず、苦みはそれでもかなり強め。ちょうど、この前マメココロさんで購入した印度の「モンスーンAA マラバール」によく似た感じです。
Yes, yes. It is OK in black. Acidity, just a little. Bitterness, very strong.
Like an Indian coffee, Malabar.
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次は、もう少し粗く挽いて、温度も少し下げて(85℃くらい)淹れてみます。
Next time, I want to try it for more rough grind and lower temperature (85℃).
さて、カンボジアのコーヒーなのですが、2022年度(2024年発表)の世界のランキングでは60位。
By the way, Cambodia coffee is 60th ranking in the world in 2022.
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そして、このRattanakiri のブランドは、地名でもあるのですが、どうもお土産としては一番有名なもののようです。Rattanakiri はカンボジアの北東部にある街で、ベトナムにほぼ隣接しています。ちなみにベトナム最大のコーヒー産地は「バンメトート」という街です。気候条件、土壌などが類似なのでしょうか。
And I learned that Rattanakiri brand coffee is most famous for souvenir. Rattanaliri locates in North East of Cambodia, next to Vietnam.
For reference, the largest coffee area in Vietnam is Tp Buon Ma Thuot. Probably temperature and/or soil condition is similar.
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ベトナムは、今現在も世界で生産量第二位なのですが、今後ますますSpecialty Coffee の分野においても急上昇していく勢いがあります。ぜひカンボジアのコーヒーも、同じ流れに乗っていってほしいものです。
Vietnam coffee production is already No.2 in the world, and still it is going to be developing in Specialty coffee field. I hope Cambodian coffee get the same trend !!
Thank you very much.