見出し画像

IDLIがランチで食べられる! 練馬ケララバワン

 南インド料理の知名度が高まり、南インド風の比較的さらりとしたカレーが食べられる店が都内でもかなりありますし、その中でも多くの店でドーサも食べられます。しかし、同じTIFFIN(軽食)でも、IDLIはなかなか食べられません。特にランチでは。
 In Tokyo area, nowadays not a few South Indian Restaurants serve DOSA, as well as rather smooth curry, thanks to the increasing of popularity of South Indian cuisine. However, IDLI is not so popular yet especially for lunch. 
 しかし、ここ練馬の超有名店「ケララバワン」では、しっかりとランチセットで食べられます。「ティフィンセット」@¥1,650 (税別)
 However, here at "KERALA BHAVAN", extremely popular restaurant in Nerima, fortunately we can eat it at lunch time as well as a set menu. "TIFIN SET"@¥1,650

 前からIDLIはサンバルかけてこねこねして食べるのが絶対においしいと思っていたので、名物店主のサッシーさんに念のため聞いてみたら、OKとのお墨付きをいただいたので、早速こねこねしました。蒸しパン全体にサンバル味が染み込んで、間違いなくおいしさ三倍増です。蒸しパン発酵の味わいが絶妙です。ドーサも、少々スパイシーなじゃがいもが適量入り、ドーサのパリパリ感と、これまた絶妙に調和しています。ダルワラは固めのコロッケみたいですが、ピリッとスパイスが効いてアクセントになります。
 Last time in Malaysia, I thought it should be much tasty to knead together with Sambar, therefore I asked it to the owner, Sassy-san. I got his acceptance and started kneading and kneading. The whole IDLI, steamed bread, got soaked with Sambar taste, which made it three times tasty. What a brilliant taste of fermentation !
 DOSA includes a little bit spicy potato, and it made brilliant as well to harmonize with DOSA's crispiness.
 Daruwala is like a tight donut, moderately spicy, which made favorable accent.

 ところで、この店、前稿の「南インド度」で言うと、味、全体の雰囲気共に「濃」なのですが、それでいて、お客さんはほとんどが日本人、しかもランチの開店11:30からどんどん入り12時前に満席になるという人気店です。週末はもっと混むのでしょうね。それだけ「ディープインド」でありながら、大勢の日本人に受け入れられているのですね。かなり興味深いです。そのノウハウに迫りたい!
 By the way, this restaurant has a deep authentic South Indian taste, as well as total South Indian Atmosphere, however, as far as I see today lunch time, all of the customers are Japanese. As soon as it opened, quickly it was full of customers of Japanese. The know-how to be accepted by many of Japanese customers although being authentic South Indian style, is my individual target to approach!

店内はインドの空気プンプン



いいなと思ったら応援しよう!