見出し画像

ご飯が止まらなくなるキュウリの常備菜/Cucumber cooking you can eat several bowls of rice

ご飯が止まらなくなるキュウリの常備菜/Cucumber cooking you can eat several bowls of rice

キュウリのキューちゃんより手間がかからず、なにより甘い味がマジでハマります。調味料の絶妙な黄金比を教えてくれた方に心から感謝します。
この味をずっと探していたのです^^
There is one of the famous pickles "Kyuri no Kyu-chan" in Japan.
That is one of my favorites, but a little too salty and too sour for me.
I happened to get the recipe for this cooking, and I was excited after eating because it was definitely my most favorite!
Highly recommended!

<材料>
キュウリ     3kg
塩(下漬け用)  キュウリの2%
しょうが     適量
鷹の爪      3~4本
塩昆布      適量
洗双糖      150g
濃口しょうゆ   40g
水        50g
米酢       100g
味醂(赤酒)   50g
<Ingredients>
3kg  Cucumber
2% of the amount of cucumber    Salt
Proper amount     Ginger
3 to 4 pieces         Red chili pepper
Proper amount     Salty kelp
150g   Sugar
40g     Soy sauce
50g     Water
100g   Rice vinegar
50g     Mirin  

1. キュウリを包丁を使って薄くスライスする
2.塩をふってよく塩もみし、一晩冷蔵庫で寝かせる
3.生姜は千切りに、たかのつめは小口切りにする
4.すべての調味料や水を鍋に入れて火にかけて煮溶かす
5.キュウリは手でよくしぼる(水洗いはしない)
6.よく絞ったキュウリを調味料を煮溶かした鍋に入れて強火で水分がなくなるまで加熱する
7.冷めたら塩昆布を加えて混ぜ、ふたつきの容器にいれて保存する。
1. Thin-slice cucumber with a knife.
2. Add salt and rub them well, and leave it in a refrigerator overnight.
3. Cut ginger into julienne strips, and cut re chili pepper into round thin slices.
4. Put all of seasonings and water in a pan, and boil it until seasonings become dissolved.
5. Squize thin-sliced cucumbers well (Do not rinse with water)
6. Add cucumbers in a pan and cook until the moisture is gone.
7. After cooing down, add salty kelp and mix. 
You can keep it in a freezer if you want.

<Note>
・掲載分量がハンパなく多いのは、冷凍保存ができるからなのですが、掲載材料を参考に、キュウリを500gぐらいで作ってみることをおススメします。
・500gのキュウリに対する調味液はほんの少しなので、2分もしないうちに水分はなくなります。
・子供も食べるので鷹の爪をいれずに作ってみましたが、ほんの少しでも鷹の爪が入ったほうが美味しいと思います。
・キュウリを切るときにスライサーを使うと歯ごたえがなくなるので、ここはがんばって包丁を使いましょう。
*This recipe may be too much amount because you can keep it in a freezer.
Recommend you to make 500g or so at first.
*If 500g cucumber, the moisture of the soup for 500g cucumber is gone quickly.
*I tried to make it without red chili pepper, but using red chili pepper though a little is recommended.
*You'd better not use slicer when you slice cucumber because the crispy texture will be lost.

いいなと思ったら応援しよう!