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【Sake in English vol.3】日本酒の精米歩合について

本日は日本酒の精米歩合についての説明です。

前回特定名称酒についてでした。
本日はその中に出てきたお米の「精米歩合」について書きたいと思います。

「精米歩合」とはお米の削って残った分の割合です。
お米を削る前の状態を玄米といい、玄米を削ると白米になります。
ちなみに、飯米用の白米は精米歩合は大体92%と言われています。
外側8%だけが削られている、ということですね。

"Rice polishing ratio" refers to the percentage of grain that remains after a part of the rice has been polished away.
Unpolished rice is called "brown rice," and polished rice is called "white rice."
Just so you know, the rice polishing ratio of table rice is generally about 92%, which means about 8% of the rice’s outer layer has been milled away.

一方、日本酒用のお米の精米歩合というのは、特定名称酒でなくても75%以下のものが一般的です。理由は、お米の外側にはたんぱく質、脂質、ミネラル、ビタミンなどが豊富ですが、これらがあり過ぎると、お酒の香りや味を台無しにしてしまう可能性があります。
なので、精米歩合はお酒の味に影響を与える重要な要素であり、日本酒のラベルには大抵この精米歩合が書かれています。

On the other hand, for sake rice, the rice-polishing ratio is generally 75% or less even if it is not a specially designated sake. The reason is that the outer layers of rice contain an abundance of proteins, fats, minerals, vitamins, and others, which might affect the aroma and taste of sake adversely. Therefore, the rice polishing ratio is an important factor that affects the flavor profiles of sake, and you can usually find a rice-polishing ratio on the label of sake.

精米には時間と手間がかかるので、高精白米で造られたお酒は、低精白米で造られたお酒よりも、値段が高いことが多いです。
ただ高精白米を使ったお酒の方がおいしいと、一概には言えません。
濃厚でしっかりした味わいのお酒が好きな方には、低精白のお米を使ったお酒をおすすめします。お米の旨みが楽しめます。
きれいでフルーティーなタイプがお好きな方は、高精白のお米を使ったお酒を試してみてください。
もしくは、低精米と高精米のお米のお酒を飲み比べるのも楽しいと思いますよ。

Sake made with highly milled rice is usually more expensive than sake that has been made using less polished rice because it takes time and effort to mill the rice. However, this does not always mean that sake made with highly milled rice has a better taste. I recommend the sake with low-polished rice if you like a rich and robust taste. You can enjoy the umami of rice. On the other hand, you should try the sake with high-polished rice if you like cleaner and fruitier taste notes. Or it would be fun to compare sake with low-polished rice and high-polished rice.

それでは今日はここまで!
読んでくださってありがとうございました🤍

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