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ハモの食文化:2023年6月30日(金)

京都や大阪などの関西では,夏のこの時期,ハモ(鱧)を食べて元気になるという食文化がある。京都の祇園祭や大阪の天神祭で欠かせない魚料理である。

 ハモは他の魚に比べて生命力が強く,またビタミンAと多くの小骨(標準サイズの一匹で約3千本の肉間骨)があり,骨切りを施して食べることで元気になることが期待され,夏の暑さを乗り切るのだという。

 淡路島では,京都市の八坂神社にハモを奉納する「はも道中」の出発式が本日行われた。

Hamo Cuisine Culture:June 30th(Friday)

In the Kansai region, including Kyoto and Osaka, there is a food culture during this summer season of eating hamo (conger eel) to regain energy. It is an essential fish dish during Kyoto's Gion Festival and Osaka's Tenjin Festival.

Hamo has a stronger vitality compared to other fish, and it contains a high amount of vitamin A and numerous small bones (approximately 3,000 meat-interspersed bones in a standard-sized individual). By eating hamo after removing the bones, it is believed to bring vitality and help overcome the summer heat.

On Awaji Island, today marked the departure ceremony of the "Hamo -Dochu" event, where hamo is offered as a dedication to Yasaka Shrine in Kyoto City.