見出し画像

2020年12月9日のお弁当 Bento on December 9, 2020

30分でつくる、カロリー抑えめなお弁当
A low-calorie bento box. Easy to make in 30 minutes.

ベジタリアン弁当 Vegetarian lunch

スープジャーで、ホカホカあったかご飯 Warm rice in a soup jar

●野菜の甘辛煮 Boiled small vegetables in sweet soy sauce
ボウルにだし醤油と水を入れ、高野豆腐を入れて浸み込ませる。
柔らかくなった高野豆腐を小さなサイコロ状に切る。
ニンジン、ゴボウ、シイタケも小さめに切る。
材料に、水、砂糖、だし醤油を加えて、煮る。
※酢飯に混ぜても美味しい。

Put soy sauce and water in a bowl, add Koya tofu and let it soak.
Cut the softened Koya tofu into small dice.
Cut carrots, burdock roots, and shiitake mushrooms into small pieces.
Add water, sugar and dashi soy sauce to the ingredients and simmer.
※Delicious even when mixed with vinegared rice.


●炒り卵 Sweet scrambled eggs
溶いた卵に砂糖、塩少々を加えて混ぜ合わせ、油を温めたフライパンで混ぜながら炒る。

Add sugar and a little salt to the eggs, mix and fry while mixing in a frying pan warmed with oil.


●玄米飯 Brown rice


●アスパラ、コーン入りマッシュポテト Mashed potatoes with asparagus and corn
ジャガイモは小さめに切って、レンジで柔らかめに蒸し、
バター、塩、こしょうを加えてつぶしながら混ぜる。
筋を取り除き、斜め切りして、茹でたアスパラとコーンを加える。

Cut the potatoes into small pieces and steam them gently in the microwave.
Add butter, salt and pepper and mix while mashing.
Remove the streaks from the asparagus, cut it diagonally, and boil it.
Add asparagus and corn to the mashed potatoes.


●高野豆腐の酢豚風 Sweet and sour pork style of Koya tofu
ボウルにだし醤油と水を入れ、高野豆腐を入れて浸み込ませる。
柔らかくなった高野豆腐を一口サイズに切り、片栗粉をまぶし、
多めの油を熱したフライパンで全面を焼く。
にんじん、玉ねぎ、ピーマンを一口大に切って炒める。
※最初ににんじんを少量の水とともに茹でると早く仕上がります。
顆粒中華風調味料、ケチャップ、少量の砂糖、酢を加え、混ぜあわせ、
揚げた高野豆腐を加えてからめる。
※たれを多めにして、水溶き片栗粉でとろみをつけても美味しい。
お弁当の時は、たれは少なめにして絡める方が便利です。

Put dashi soy sauce and water in a bowl, add Koya tofu and let it soak.
Cut the softened Koya tofu into bite-sized pieces, sprinkle with potato starch, and
Bake the entire surface in a frying pan heated with a large amount of oil.
Cut carrots, onions and peppers into bite-sized pieces and fry.
* Boil the carrots with a small amount of water first for a quick finish.
Add granules Chinese seasoning, ketchup, a small amount of sugar and vinegar and mix.
Add fried Koya tofu and mix.
* It is also delicious to add a lot of sauce and thicken it with water-soluble potato starch.
When putting it in a bento-box, it is more convenient to entangle it with less sauce.


●ほうれん草とチーズの油揚げサンド Spinach and cheese in the Aburaage(fried tofu) pocket
油揚げは2等分に切り、2枚をはがしてポケット状にする。
ほうれん草は、茹でて、水に浸してアクを抜き、手でよく絞り、食べやすい大きさに切る。
油揚げの中に、ほうれん草とスライスチーズを入れて、オーブントースターで両面を焼く。醤油を添える。

Cut the Aburaage (thin fried tofu) into two equal parts
and peel off the two to make a pocket.
Boil spinach, soak it in water to remove lye, squeeze it well by hand,
and cut it into pieces that are easy to eat.
Put spinach and sliced cheese in the Aburaage (thin fried tofu),
 and bake both sides in an oven toaster. Serve with soy sauce.


●京しろ菜の塩炒め  Stir-fried Kyo-Shirona (White Chinese cabbage) with salt
一口大に切った京しろ菜を、ごま油を熱したフライパンでさっと炒め、
塩を振る。

Fry a bite-sized piece of Kyo-Shirona in a frying pan heated with sesame oil.
Sprinkle with salt.


●ブロッコリー broccoli
房に分けて、塩を加えた熱湯で茹で、水を切る。

Divide into bunches, boil in boiling water with salt, and drain.


●プチトマト Petit tomatoes

いいなと思ったら応援しよう!