旅のオススメを聞かれたら【内海町の人:中尾 圭】trip from Fukuyama
こんにちは。「港の編集室」の中尾圭です。福山市南部にある田島・横島の2つの島からなる内海町というまちで、夫婦で編集やデザインをしながら暮らしています。内海町は2003年に福山市と合併した、人口2,500人ほどの町で、車で回ると1時間程度の小ぢんまりとした町。主な産業は漁業で、対岸の沼隈町の造船業の影響も根強いです。内海町の魅力はなんと言っても、観光地化されていないところ。場所さえあれば、長期滞在して、暮らしを体験してもらいたいくらい。夫の地元に嫁としてやってきて丸3年が経ち、やっとこちらの言葉や生活にも慣れてきた私が、内海町でしてほしい10のコトをご紹介します。
1.島の路地を歩いてみる
内海町に来たことがあるという方でも、車で海沿いを走って目的地へ行くことはあっても、車を停めてちょっと路地を歩いてみる、という経験をしたことがある方はほとんどいないのではないでしょうか。実は、島の周りを走る道路は車社会になるにつれ海岸を埋め立てて作った新しい道で、その前は島の中を通る狭い路地が島民のメインストリートでした。夫の祖父母に聞いた話によると、本土との橋が架かっていなかった頃は、豆腐屋やパン屋、金物屋、染物屋、銭湯、映画館など、島の中で経済が回るくらいお店がたくさんあったそう。当時に比べると少し寂しくなりましたが、微かに残る昔の面影を頼りに、賑やかだった島の暮らしを想像しながら歩くのも楽しいですよ。
2.地元の人が集まる場所に行ってみる
内海町には昔ながらのお店がいくつかあります。その中でも、外から訪れた方が行きやすいお店をあげるなら、横島の商店「清十店(せいじゅうみせ)」。朝9時頃から夜7時頃まで営業している、島のコンビニ的存在です。夏はアイス、冬はあたたかい飲み物を買って、目の前の雁木(桟橋の船着場にある石の階段)に腰かけて海を眺めるのもいいですよ。気さくなおばちゃんたちとの会話も楽しんでみてください。
3.漁師から新鮮な魚を買ってみる
昔から漁業が盛んな内海町には現在も漁師が多く、四季を通じて様々な海産物に出会うことができます。春は定置網漁でタイ・イカ・ヒラメなどの大きな魚やアサリ、夏~冬は底曳網漁でエビ・カニ・ネブトなどの小魚、秋はハモやタチウオ、冬には海苔がとれます。田島の漁師町・箱崎地区では「とれぴち活魚市場」、横島では「漁師の浜売り」が開催され、漁師から直接鮮魚を買うことができます。天候が悪い日は漁に出られず実施されないこともあるので、実施日はホームページなどでお出かけ前に確認するのが良さそうです。売り切れ次第終了なので、開始時間に合わせて行くのがおすすめです。
こうしたイベントがない時でも、「くうかい」「カネト水産」「栄丸」など、鮮魚を買えるお店もあります。魚のプロから、調理方法やおすすめの食べ方を聞けるのが、直接買う醍醐味。クーラーボックス持参で行くのも良いかもしれませんね。お店では配送をお願いすることもできます。
4.漁に出てみる
新鮮な魚を見ると、それらを捕る漁師の仕事も気になってくるもの。内海町では2種類の漁業があり、それぞれ観光漁船に乗船することができますよ。田島では4月~5月に定置網漁、横島では底引網漁があり、漁業の現場を見学した後は、美味しい漁師町の料理を堪能することができます。
5.島の暮らしを体験してみる
内海町の魅力はそこにある暮らし。内海町の田島・南地区で耕作放棄地となった畑をコミュニティ農園として活用している「373(みなみ)耕作会」は、毎週土曜日の午前中に活動中。いつでも誰でも参加できて、ワイワイ作業をしたあとは、その日とれた野菜や果物を分け合って帰ります。農産物は活動日に現地で販売しているほか、隔月で開催している「内海町 海辺のてんこもり市」でも販売しています。
6.海苔のつくられ方を聞いてみる
せっかく島に来たら、島らしいものをお土産にするのはいかがですか? 実は内海町は広島県で一番の海苔の生産地なんです。内海町には8つの海苔業者があり、中でもマルコ水産の直販店なら、様々なラインナップの中から選べるほか、海苔のことなら何でも答えてくれます。海苔の時期である12月下旬~3月中旬には、不定期で海苔の収穫現場や加工場の見学ツアーも開催しています。
7.最高の眺めをひとりじめしてみる
瀬戸内の島には、必ず1つは眺めの良いスポットがあるもので、田島・横島にもそれぞれ瀬戸内を一望できる場所があります。田島なら「憩いの森」。桜がたくさん植えられていて、春はお花見もおすすめ。内海大橋を上から見ることもできます。横島なら「切石山」です。すっきりと晴れた日には、海の向こうに四国山脈が見えることも。また、田島と横島の湾もなかなか他では見られない景色でしょう。こちらは「虚空蔵菩薩」まで行くと見ることができます(ちょっと道がわかりづらいかも?)。いずれも近くまで車で行けますよ。
8.島の食材を存分に味わってみる
おなかがすいてきたら、田島のイタリアンレストラン「zono kithcen」へ。東京・表参道でシェフとしての経験を積み、内海町へ移住してレストランを開いたという経験豊富なシェフ・原薗さんのつくる料理は、素材そのものを引き立てるものばかり。なるべく地元の食材を使い、食材を作る人と食べる人をつなぐ店を目指すレストランでは、勝手口から魚を持って漁師さんがやってくることも。私たちみたいに、そこで漁師と友達になるのもいいかも! 目の前のビーチでくつろぐのも◎ 時期によっては事前予約で、SUP体験とランチをセットで楽しむこともできますよ。
9.漁師と友達になってみる
内海町に来たけど漁師に会えなかったという方にぜひ来て欲しいのが、2019年4月から始まった「UTSUMI FISHERMANS FEST(ウツミ・フィッシャーマンズ・フェスト)」。普段接することがあまりないであろう漁師たちが主役のイベントです。彼らが捕った新鮮な魚介を、目の前で浜焼きにしてもらいながら、あれこれおしゃべりすることができます。友達になれば、「今度友達が遊びに来るから予算これくらいで旬の魚を見つくろって!」なんてお願いもできるようになりますよ。なんて豊かな暮らし!と思うのは私だけでしょうか。
10.夕日を眺めながらまったりする
島内ではありませんが、内海大橋を渡った本土側の沼隈町にある「Café 59(ファイブナイン)」は、帰り道に寄ってみてほしい場所。午後から日没まで営業する喫茶店で、刻々と変化する海と空、そして田島横島の姿を眺めながら、コーヒーなんてのも贅沢な過ごし方です。
内海町でやってみてほしい10のことを紹介しました。私が住んでいる地区の情報についつい寄ってしまいますが、ここでは紹介しきれなかった季節ごとのスポットや行事、人やお店もまだまだあります。そして、これから新しく生まれることもたくさんあるはず。遊びに来る度、内海町の今をアップデートしてもらえたらと思います。
Asking for travel ideas [Utsumicholocal: Kei Nakao]
Hello, this is Kei Nakao from the Port Editorial Office. I live in Utsumicho, a town that lays on two islands, Tashima and Yokoshima, found in the southern part of Fukuyama City where I work with my husband doing editing and design. Utsumicho is a tiny town with a population of just 2,500 people that merged with Fukuyama in 2003. It only takes about an hour to do a complete circuit of its streets by car. The main industry here is fishing, and there is also a strong influence from the shipbuilding trade in Numakumacho on the opposite shore. The best thing about Utsumicho is that it hasn’t gone completely over to tourism yet. As long as you can find a spot, it’s definitely somewhere I would recommend going to live or stay for an extended period. I personally became accustomed to the lingo and lifestyle here after coming here to my husband’s hometown when we married. Here I’m going to introduce 10 things I learned about that I recommend trying in Utsumicho.
1. Walking the streets of the islands
The truth is that the roads running around the circumference of the islands are newer streets built by reclaiming the coastline as cars became more prevalent. The narrow lanes running through the islands are the main streets used by the locals. Back before there were bridges to the mainland, there were apparently enough tofu makers, bakeries, hardware stores, dye shops, bath houses, theaters, and other shops that the economy was pretty self-sufficient here. While things are a bit quieter compared to those days, it’s fun to walk around and imagine what life must have been like back in livelier times based upon the traces of the past that remain.
2. Go where the locals gather
Utsumicho still has several shops that hearken back to the days of yesteryear. As far as ones that would be easiest for someone not from the area to visit, I would have to say “Seiju-mise”, a business on Yokoshima that is open from 9 in the morning until 7 at night and serves as a convenience store for the island. It’s nice to pick up some ice cream in the summer (or a hot drink in winter) from them and sit on the stepped pier while taking in the sea. The conversation of the friendly ladies there is fun, too.
3. Buy fresh seafood from the fishermen
Utsumicho has enjoyed a thriving fishing industry since the days of old. There are still many fishermen here today, which means it’s possible to come across all kinds of fruits of the sea all year round. In spring you can find squid, asari, and big fish like sea bream or flounder caught with fixed shore nets, while from summer to winter there’s shrimp, crab, and small fish like nebuto sardines. Fall also sees a good turnout of pike conger and hairtail, while winter is the time for harvesting nori. You can buy fresh catches directly from the fishermen at places like the “Torepichi Live Fish Market” in Hakozaki, the fishing district of Tashima, or the Fisherman’s Shore Sale in Yokoshima. The markets might be cancelled if the weather is too poor for the fishermen to go ply their trade, so it’s apparently best to check their respective homepages before heading out to make they’re still going.
4. Go fishing
Seeing all that fresh fish naturally makes one curious about just how the fishermen bring in their catch. There are two kinds of fishing industries in Utsumicho, and it’s possible to hitch a ride on tourist boats for both of them. On Tashima you can experience fixed net fishing in April and May, and in Yokoshima they have trawl fishing. Another bonus is being able to sample some delicious fishing town cuisine after seeing how the locals work firsthand.
5. Experience life on the islands
Part of the charm of Utsumicho is the lifestyle. In the south district of Tashima is an abandoned field that has now become a community farm known as the “373 Farmer’s Association”. You can find the association there at work during the morning hours of Saturday each week. Anyone is welcome to join in at any time, and after some invigorating work, everyone splits up the day’s harvest of fruits and vegetables before heading home.
6. Find out how nori is made
If you’re already out here on the islands, why not take home a suitably local souvenir? As it happens, Utsumicho boasts the greatest yield of nori in all of Hiroshima Prefecture. There are eight nori makers in Utsumicho, and one of them, Maruko Fishery, has a direct sales shop where visitors can not only select from a diverse lineup of dried seaweed, but also find answers to any questions they might have about nori. During the nori season, which runs from around late December to mid-March, the Maruko also hosts tours of their nori harvests and production areas from time to time.
7. Enjoy some of the greatest views in the world
Every island in the Setouchi Inland Sea is guaranteed to have at least one spot with an amazing view. In Tashima this would be “Ikoi no Mori” (the forest of rest). There you’ll find plenty of sakura trees, so it’s also a choice place for doing hanami. It also provides a commanding view of the Utsumi Ohashi Bridge. In Yokoshima the the best spot is “Kiriishiyama”. You can even see the Shikoku Mountains across the see from there on exceptionally clear days. The bay of Tashima and Yokoshima also offers some scenery you won’t likely find elsewhere. The best way to view it is to go to the “Akasagarbha(Kokuuzoubosatsu)”.
8. Savor the island cuisine
If you’re starting to feel hungry, then head to “zono kitchen” an Italian restaurant on Tashima. All of the dishes made by Harazono-san, who had a long stint of experience as an owner/chef in Tokyo before moving to Utsumicho, draw out the flavor of their ingredients to the fullest. He uses local foodstuffs as much as possible in the hopes of creating an eatery that brings the diner and producers as close together as possible, to the point that sometimes fishermen come with their catch straight from the service entrance. Depending on the season, zono kitchen also offers a lunch + stand-up paddleboard experience by advanced reservation.
9. Befriend the fishermen
I would recommend that anyone who has come to Utsumicho but has yet to meet any of the fishermen pay a visit to the “Utsumi Fishermans Fest”, which launched in April 2019. Here the fishermen that you probably don’t get much interaction with normally take center stage. Visitors can speak with the fishermen while having them cook their fresh seafood “hama-yaki” style, which refers to cooking the seafood straightaway on shore. Make friends with them and you can even name your price for them to catch some seasonal fish next time you come with friends. Maybe it’s just me, but it all makes for quite a fun life.
10. Sit back and enjoy the sunsets
While it isn’t part of the islands, “Café 59” on Numakuma-cho across the Utsumi Ohashi Bridge on the mainland is somewhere I definitely recommend checking out on the way home. It’s open from afternoon until sunset, and is the perfect place to treat yourself with coffee while watching the sea, sky, and look of the islands change as the day comes to a close.
There are still plenty of seasonal spots, events, people, and shops in Utsumicho that I have yet to introduce here. Many other new and interesting things are sure to pop up, too. I hope you all provide me with updates each time you come and visit the area.
[How to access Utsumicho]
① Bus
Fukuyama Ekimae – Tenman (Tomotetsu Bus via Seto “Utsumi Nokyo Mae”, platform 6)
●Time: @47 minutes
●Fare: 750 yen
② Car
Fukuyama Ekimae − Utsumi Town
●Time: @32 minutes
③ Train
Fukuyama Ekimae – Utsumicho
●Time: @32 minutes
Translation: Luke Baker