修道院のキッチン
シスターロペスのポルヴォロン
スペインの古都サラマンカ
サラマンカ大学に程近い学術地区
レイエスにJesuitinas修道院がある。
修道会の150年の歴史が刻まれた修道院のキッチンを切り盛りするお台所のマードレロペス。
祈りの手で準備される修道院の食卓は滋養と優しさにあふれたものだった。
スペインの修道院のお菓子はどれをとっても絶品なのだが、魂を喜ばせるお菓子は特別な日には欠かせない伝統菓子【Polvolon】ポルヴォロンだろう。
アーモンドパウダーを砂糖とラードで押し固め、シュガーパウダーでお化粧したポルヴォロン。日本の干菓子の木型にも似たモールドで押し固められ、色とりどりのセロファンに包まれたお祝いの甘いお菓子。ホロホロと優しく口の中で溶ける。
修道会の創立記念日やクリスマス、特別なお祝い日に振る舞われる。
クリームやチョコレートで飾られたケーキの様な派手さは無いけれど、シスター達の祈りの手で作られる優しいお菓子が大好き❤
今日の修道院
IHS Jesuitians
Avenida Reyes de Espana
Salamanca, ESPANA
Monastery Kitchen
adventmeow
posted January 23, 2021 19:06
Sister Lopez's Polvoron
Salamanca, the ancient capital of Spain.
Academic district close to the University of Salamanca,there is a convent of Jesuitinas in Reyes.
Madre Lopez, the kitchen manager, runs the kitchen of the monastery where 150 years of monastic history are engraved. The monastery's table, prepared with praying hands, was full of nourishment and tenderness.
The sweets of the Spanish monasteries are all excellent, but the one that pleases the soul is the Polvolon, a traditional pastry that is indispensable for special occasions.
Polvoron is made of almond powder pressed with sugar and lard, and dressed with sugar powder. Pressed in a mold similar to the wooden mold used for Japanese dried sweets, and wrapped in colorful cellophane, it is a festive sweet treat. It melts gently in the mouth.
It is served on the anniversary of the convent's founding, Christmas, and other special occasions.
It's not as fancy as a cake decorated with creams and chocolates, but I love the gentle sweets made by the sisters with their praying hands❤
Today's Monastery
IHS Jesuitians
Avenida Reyes de Espana Salamanca, ESPANA