洋鋏の研ぎ方
洋鋏と一言で言いましたが、ここでの「洋鋏」は文房具として使われる種類の鋏を指します。しかし、洋鋏や和鋏などは単純に二種類に分けられるものではなく、鋏の種類は多岐にわたります。鋏研ぎを依頼してくる方の多くは、自分が使っている鋏のことを単純に「鋏」と思っており、他の種類の鋏についてはあまり知識がありません。また、間違った名前で覚えている方も多くいます。例えば、剪定鋏のことを花鋏と言ったり、刈込鋏のことを剪定鋏と言ったりします。
洋鋏を研ぐ前に、鋏の刃をクリーニングし、汚れやテープなどを切った時に付いた粘着物を取り除きます。次に荒砥石を使って刃を研ぎますが、この時の角度は砥石に対して70度くらいで研ぎます。包丁研ぎの角度は15度くらいですので、かなり立てて研ぐイメージです。
刃の裏側は絶対に研いではいけないので注意しましょう。刃の表だけを研ぎます。刃先にマクレ(カエリ)が出てきたら研ぎ終えた合図になりますが、刃の裏側に傷や錆がある場合は深く研ぐと切れ味が回復します。
研いで刃が減ると刃先が完全に閉じなくなってきます。柄の部分に互いにぶつかり合う突起物を削ることによって刃先が閉じるようになります。
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I mentioned "Western-style scissors" in a nutshell, but here, "Western-style scissors" refers to a type of scissors used as stationery. However, Western-style scissors, Japanese-style scissors, and others are not simply divided into two types; there are various types of scissors. Many people who request scissor sharpening simply think of the scissors they use as "scissors" and have little knowledge of other types of scissors. Additionally, many people remember them by incorrect names, such as calling pruning scissors "flower scissors" or calling hedge shears "pruning scissors."
Before sharpening Western-style scissors, clean the blade of the scissors, removing any dirt or adhesive residue from cutting tapes, for example. Next, sharpen the blade using a coarse sharpening stone, maintaining an angle of about 70 degrees relative to the stone. The sharpening angle for kitchen knives is about 15 degrees, so sharpening Western-style scissors involves a significantly steeper angle. Be sure not to sharpen the back side of the blade; only sharpen the front side. When a burr appears on the cutting edge, it signals the completion of sharpening. However, if there are scratches or rust on the back side of the blade, sharpening it deeply can restore sharpness.
Sharpening can reduce the blade, causing the cutting edge not to close completely. By shaving off the protrusions on the handle that collide with each other, the cutting edge will close properly.