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認知症にコーヒー、緑茶の適度な摂取がいい。日常のお茶会いいね。
A longitudinal cohort study demonstrating the beneficial effect of moderate consumption of green tea and coffee on the prevention of dementia: The JPHC Saku Mental Health Study.
BACKGROUND: While the preventive effects of green tea and coffee on cognitive decline have been demonstrated, their long-term effects on cognition remain unclear. OBJECTIVE: This study aims to investigate the effect of green tea and coffee consumption in middle age on the prevention of dementia. METHODS: This population-based cohort study included 1155 participants (aged 44-66 in 1995). Participants' consumption of green tea and coffee was assessed using questionnaires in 1995 and 2000. Their cognitive levels were neuropsychologically evaluated in 2025-2015. Logistic regression analyses were conducted with significant cognitive decline (defined as multi-domain cognitive decline and more severe conditions) as the dependent variable. Stratified analyses were also conducted by sex and age. RESULTS: Individuals who consumed 2-3 cups of green tea daily had a significantly reduced risk of cognitive decline (OR = 0.56, 95%CI: 0.35-0.91) after adjusting potential confounders. However, this effect was not significant with consumption of 4 or more cups. This protective effect was particularly observed in males (OR = 0.38, 95%CI: 0.19-0.76). A significant risk reduction was also observed in individuals consuming one or more cups of coffee daily (OR = 0.54, 95%CI: 0.34-0.84) in the older subjects (median age [53 years old] and older in 1995) in the same fully adjusted model, but not in the entire sample. CONCLUSIONS: Our findings suggest that moderate green tea consumption in midlife may have a beneficial effect on preventing dementia, particularly in males. The effects of coffee consumption may be more advantageous for older individuals.
緑茶とコーヒーの適度な摂取が認知症予防に有益であることを示す縦断的コホート研究:JPHC佐久メンタルヘルス研究
背景:認知機能低下に対する緑茶とコーヒーの予防効果は証明されているが、認知機能に対する長期的な効果は不明なままである。 目的:本研究の目的は、中年期における緑茶とコーヒーの摂取が認知症予防に及ぼす影響を検討することである。 方法:この人口ベースのコホート研究では、1155人の参加者(1995年時点で44~66歳)を対象とした。参加者の緑茶とコーヒーの摂取量は1995年と2000年に質問票を用いて評価された。2025~2015年に認知レベルを神経心理学的に評価した。有意な認知機能低下(多領域にわたる認知機能低下およびより重篤な状態と定義)を従属変数としてロジスティック回帰分析を行った。性・年齢による層別化分析も行った。 結果:緑茶を毎日2~3杯飲む人は、潜在的交絡因子を調整した後、認知機能低下のリスクを有意に減少させた(OR = 0.56、95%CI: 0.35-0.91)。しかし、この効果は4杯以上の摂取では有意ではなかった。この予防効果は特に男性で観察された(OR = 0.38, 95%CI: 0.19-0.76)。また、同じ完全調整モデルにおいて、高齢者(1995年の年齢中央値[53歳]以上)において、1日1杯以上のコーヒー摂取者(OR=0.54、95%CI:0.34-0.84)において有意なリスク低下が観察されたが、全サンプルでは観察されなかった。 結論我々の知見は、中年期における適度な緑茶摂取が、特に男性において認知症予防に有益な効果を有する可能性を示唆している。コーヒー摂取の効果は、高齢者においてより有利である可能性がある。
毎日、話をしながらお茶をのむ習慣もとてもいいのでしょうね。