![見出し画像](https://assets.st-note.com/production/uploads/images/173119742/rectangle_large_type_2_b8bd57baf96c2bbf1811cab7d8cac50f.png?width=1200)
朝食習慣、朝食の質、うつ病の関係あるのかな?
Associations of breakfast habits and breakfast quality with depression: A cross-sectional study based on NHANE 2007-2018.
Journal of affective disorders
BACKGROUND: Breakfast, often considered the most important meal of the day, affects both physical and mental health. While most studies focused on the effects of skipping breakfast on depression, few explored the roles of breakfast quality and breakfast time. The study aimed to investigate the association of breakfast habits and breakfast quality with depression. METHODS: This study included 23,839 participants aged 20 and older from the 2007-2018 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Breakfast habits were assessed using two 24-h dietary recalls, capturing both whether and when breakfast was consumed. Breakfast quality was assessed by calculating the Breakfast Quality Score (BQS). Depression was diagnosed using the Patient Health Questionnaire (PHQ-9). Binary logistic regression was used to explore the associations. RESULTS: Compared to participants who did not report breakfast, the ORs of participants who reported breakfast on both one recall and both recalls were 0.737(0.591,0.919) and 0.766(0.624,0.939) for depression. Compared to participants in the BQS T1 subgroup, the ORs of participants in the T2 subgroup and T3 subgroup were 0.895(0.723,1.108) and 0.716(0.564,0.908) for depression (P for trend = 0.013). Compared to participants who had breakfast before 8:00 AM, the ORs for depression were 1.104 (95 % CI: 0.888, 1.371) for those who had breakfast between 8:00-9:00 AM and 1.278 (95 % CI: 1.030, 1.587) for those who had breakfast after 9:00 AM. CONCLUSIONS: Skipping breakfast, low breakfast quality, and late breakfast are independently associated with depression.
朝食習慣および朝食の質とうつ病との関連
背景:朝食はしばしば1日の中で最も重要な食事と考えられており、身体的・精神的健康の両方に影響を及ぼす。ほとんどの研究は朝食抜きがうつ病に及ぼす影響に焦点を当てていたが、朝食の質や朝食時間の役割について検討したものはほとんどなかった。
本研究では、朝食習慣および朝食の質とうつ病との関連を調査することを目的とした。 方法:本研究は、2007~2018年の国民健康・栄養調査(NHANES)の20歳以上の23,839人を対象とした。朝食習慣は、2回の24時間食事リコールにより評価し、朝食摂取の有無と時間帯の両方を把握した。朝食の質は、朝食の質スコア(BQS)を算出することで評価した。うつ病はPatient Health Questionnaire(PHQ-9)を用いて診断した。2値ロジスティック回帰を用いて関連を検討した。 結果:朝食を報告しなかった参加者と比較して、1回の想起と2回の想起の両方で朝食を報告した参加者のうつ病のORは0.737(0.591,0.919)および0.766(0.624,0.939)であった。BQS T1サブグループの参加者と比較して、T2サブグループおよびT3サブグループの参加者のうつ病のORは0.895(0.723,1.108)および0.716(0.564,0.908)であった(傾向のP = 0.013)。朝8時以前に朝食をとった参加者と比較して、うつ病のORは、朝8時から9時の間に朝食をとった参加者で1.104(95%CI:0.888, 1.371)、朝9時以降に朝食をとった参加者で1.278(95%CI:1.030, 1.587)であった。
結論朝食抜き、朝食の質の低さ、遅い朝食は、うつ病と独立して関連している。
朝は余裕がないと食事とれないし、忙しすぎると寝ていたい、普段の積み重ねが大切なんですね。