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コーヒーに入れても糖尿病リスクが上がらないものはなにか。

コーヒー摂取は、一貫して2型糖尿病のリスク低下と関連
コーヒーに砂糖や人工甘味料を加えると良くない。
クリームを使用して変わらない。
 
Coffee Consumption, Additive Use, and Risk of Type 2 Diabetes-Results from 3 Large Prospective United States Cohort Studies
 
Abstract
Background: Consumption of coffee has been consistently associated with lower risk of type 2 diabetes (T2D). However, it is unknown whether the use of additives may modify the association.
Objectives: This study aimed to analyze the association between coffee consumption and risk of T2D by considering the addition of sugar, artificial sweeteners, cream, or a nondairy coffee whitener.
Methods: We used 3 large prospective cohorts-Nurses' Health Study (NHS; 1986-2020), NHS II (1991-2020), and the Health Professionals Follow-up Study (HPFS 1991-2020). Self-reported coffee consumption, additive use, and T2D incidence were confirmed using validated questionnaires. Time-dependent Cox proportional hazards regression models were used to calculate hazard ratios (HRs) with multivariable adjustment.
Results: During 3,665,408 person-years of follow-up, we documented 13,281 incident T2D cases. After multivariable adjustment, each additional cup of coffee without any additive was associated with 10% lower risk of T2D (HR: 0.90; 95% CI: 0.89, 0.92) in the pooled analysis of the 3 cohorts. The inverse association did not change among participants who added cream. Among participants who added sugar to coffee (on average 1 teaspoon per cup), the association was significantly weakened (HR: 0.95; 95% CI: 0.93, 0.97; interaction term HR: 1.17; 95% CI: 1.07, 1.27). A similar pattern was observed among those who used artificial sweeteners (HR: 0.93; 95% CI: 0.90, 0.96; interaction term HR: 1.13; 95% CI: 1.00, 1.28). The association between coffee consumption and T2D risk among those who used coffee whitener was also attenuated, although the interaction was not significant (HR: 0.95; 95% CI: 0.91, 1.00; interaction term HR: 1.16; 95% CI: 0.66, 2.06).
Conclusions: Adding sugar or artificial sweetener significantly attenuates the magnitude of the inverse association between higher coffee consumption and T2D risk, whereas the use of cream do not alter the inverse association.
 
コーヒーに入れても糖尿病リスクが上がらないものは?
 
コーヒー摂取は、一貫して2型糖尿病のリスク低下と関連しているが、砂糖やクリームを添加することによってこの関連が変化するかどうかは不明である。今回、スペイン・ナバーラ大学のMatthias Henn氏らが、コーヒーに砂糖や人工甘味料を加えるとコーヒーの摂取量増加と2型糖尿病リスクとの逆相関が大幅に弱まるものの、クリームを使用しても逆相関は変わらないことを示唆した。American Journal of Clinical Nutrition誌オンライン版2025年1月18日号掲載の報告。
研究者らは、コーヒー摂取と2型糖尿病のリスクとの関連について、砂糖、人工甘味料、クリーム、または非乳製品のクリーム(コーヒーホワイトナー)の添加を考慮して分析を行った。調査には看護師健康調査(Nurses' Health Study:NHS、1986~2020年)、NHS II(1991~2020年)、医療者追跡調査(HPFS、1991~2020年)の3つの大規模前向きコホートを用い、質問表でコーヒーの消費量、添加の有無、2型糖尿病の発症状況などを確認。時間依存Cox比例ハザード回帰モデルを使用し、多変量調整してハザード比(HR)を算出した。
主な結果は以下のとおり。
・366万5,408人年の追跡期間中に、1万3,281例が2型糖尿病を発症していた。
・多変量調整後の3コホートの統合解析では、無添加のコーヒーを1杯追加するごとに2型糖尿病のリスクが10%低下した(ハザード比[HR]:0.90、95%信頼区間[CI]:0.89~0.92)。
・クリームを加えたコホートでは逆相関の変化はみられなかった。
・コーヒーに砂糖を加えたコホート(コーヒー1杯あたり平均で小さじ1杯)では、相関は有意に弱まった(HR:0.95[95%CI:0.93~0.97]、交互作用項のHR:1.17[95%CI:1.07~1.27])。
・人工甘味料を使用していたコホートでも同様のパターンがみられた(HR:0.93[95%CI:0.90~0.96]、交互作用項のHR:1.13[95%CI:1.00~1.28])。
・コーヒーホワイトナーを使用したコホートでは、コーヒー摂取と2型糖尿病リスクとの関連性が弱まったものの、交互作用は有意ではなかった(HR:0.95、95%CI:0.91~1.00、交互作用項のHR:1.16、95%CI:0.66~2.06)。

ブラックがいいわけでなく、クリームぐらいは使用しても問題はないようですね。