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ババガヌーシュ
先週、ある日の夕方、焼きたての中東のパンを買うのに30分かかりました。しかし、このパンは本当に最高です。そんな美味しいパンは新鮮なソースと組み合わせる必要があると思いました。中東のサウスと言う、ババガヌーシュが最も有名です。そして、次の朝、なすを買いに行きました。しかし、5月1日はドイツのレイバーデーだったので、全部の店は閉まっていました。うちの冷蔵庫にピマンがあったから、自分の ババガヌーシュ を作って見ました。最終は美味しいソースを作れたけど、オリジナルと全然違いますかな。。。
作り方:
ピーマンは多さん油でskilletを焼き
大蒜(1片)
ヨーグルト(通常は必要ありません)
タヒニ(随意)(まず、オリーブオイル)
クミン(随意)
レーモン、塩
全部をブレンダーに入れる。
→ナ形容詞:新鮮なソース
→普通形+と思います:必要があると思いました
→〇〇に行きます 〇〇=purpose:そして、次の朝、なすを買いに行きました。〇〇はます形。渋谷へ映画を見にいきます。新宿へラーメンを食べに行きます
A friend's translation of my English verison below:
先週、焼きたての中東のパンを買うために30分並んだ。それはスモーキーで、木の実がはいっていて(?)、サクサクとした触感でとても美味しく、私は翌日にババガヌーシュをディップソースとして作って、パンが新鮮なうちにそれにつけて食べたいと思った。早速、翌日ナスを買いに行ったが、あいにくレイバーデーで全ての店は閉まっていた。仕方がないので、冷蔵庫にあるピーマンで代用しようと思った。ババガヌーシュは、そのスモーキーな風味が特徴で、なすを真っ黒に焦がすことでその風味がだせる。残念ながら私にはバーベキューセットがないので、それができないが、鉄のフライパンはある。これを使えば、中東っぽい風味のソースができるかもしれないと思った。結果は成功!とても美味しいソースができた。ただ、なすもなければ、真っ黒に焦がすこともできなかったので、ババガヌーシュと呼ぶのはすこし難しいかな・・・。
English - Baba Ganouch
Last week, I waited nearly half an hour in line for fresh, clay oven-baked flatbread. After taste-testing its smoky, nutty, crispiness, I decided I had to make Baba Ganouch the next day as a dip to enjoy it while it was still fresh. But when I went out to get the eggplants the next day, I realised all the shops were closed because it was Labour Day. That meant I had to resort to the green peppers in my fridge. Baba Ganouch is distinct for its smoky flavour, achieved best through chargrilling. I didn't have a barbeque, but I had an iron skillet. I figured I could approximate some sort of Middle Eastern dip. The result was delicious, but since it had neither eggplant or chargrilling, it can hardly be called Baba Ganouch.
Recipe:
- Green peppers (the Spanish kind), coated in obscene amounts of oil, thrown into a really hot cast iron skillet (cover with tin foil). Grill until black and charred all around. Take out and let cool.
- A clove of garlic or more if you like the flavour
- Tahini or otherwise olive oil
- Yogurt - never part of the recipe, but I figured it wouldn't hurt and peppers don't have flesh like eggplants do, so I needed something to make it creamy
- Cumin (if you like the flavour) or otherwise chili, or either
- lemon and salt to taste
- Chuck everything in a blender and fiddle with ingredients until you're happy. It worked for me in one try with eyeball measurements.
Top with pomegranate seeds and mint for looks if you like neither, and chuck handfuls in if you like both. I ended up chucking in pomegranate seeds in to mix with the whole sauce.
中文
上個禮拜我等了差不多半個少時為了賣兩塊新鮮手製的中東薄麵包。賣了之後,覺得一定要學做 Baba Ganouch 的中東茄泥配吃。可是第二天出去買菜,發現對面的小店沒開。5月1日是勞動節,柏林全城的商店都休息。
可是我卻要吃中東前菜。家裏只有青椒,所以第一次做成的所謂 Baba Ganouch 沒用到碳烤而一條茄子都沒用到。材料是:
- 青椒烤到開始變黑(最理想是碳就更加好)-- 最重要是哪個碳味
- 蒜頭
- 芝麻醬 (Tahini) - 自選, 如果不加就用中東/地中海的橄欖油
- 酸奶 (傳統不用的)
- 孜然 (Cumin)
- 鹽,檸檬 調味
全部放進去攪拌機。隨心調整味道。