【~連載~静岡の歴史を学ぼうシリーズ41】Unagi Day in Japan うなぎの日
気が付けば、7月28日は「土用の丑の日」。のぼりに釣られて食べてきました。
うなぎは淡水の魚なのでfreshwater eel。 saltwater eel は「あなご」です。
この記事は「静岡移住計画Facebook」に掲載しております。
Unagi Day in Japan
日本におけるうなぎの日
Grilled freshwater eel is a popular dish across Japan.
うなぎのかば焼きは日本中で人気のある料理です。
Japanese people believe that eating freshwater eel (unagi) increases one's stamina.
日本人はうなぎを食べるとスタミナが増すと信じています。
Non-Japanese may be surprised that there is an unagi day in Japan.
日本人でない人は、日本にはうなぎの日があることにビックリするかもしれません。
The day of this summer tradition usually falls at the end of July.
この夏の慣習は普通、7月の終わりに見られます。
This year, Unagi Day was held on July 28.
今年、うなぎの日は7月28日でした。
In Japanese, it is called "Doyo no Ushi".
日本語では「土用の丑」と言います。
The custom of eating grilled freshwater eel to keep up stamina in summer started in the Edo period.
夏に疲れないで元気でいるためにうなぎのかば焼きを食べる習慣は江戸時代に始まりました。
According to legends, Hiraga Gennai, a well-known polymath in the Edo period, suggested eating grilled eel for protein.
言い伝えによると、江戸時代の有名で偉大な学者の平賀源内がたんぱく質を摂取するためにうなぎのかば焼きを食べるよう提案したと言われています。
Shizuoka prefecture is famous for its freshwater eel industry.
静岡県はうなぎが産業として有名です。
Hamamatsu has numerous eel culture ponds and restaurants.
浜松にはたくさんの養鰻場とウナギを味わえるところがあります。
Hamamatsu's farmed freshwater eel is the most famous in Japan.
浜松の養殖うなぎは日本で最も有名です。
Another famous place for freshwater eel is Mishima City near Mt. Fuji.
もう一つのうなぎで有名なところは、富士山の近くの三島市です。
Mishima eels are not necessarily farmed locally and come from other regions.
三島うなぎは必ずしも地元で育てられたものではなく、他の地域から運ばれてきます。
The eels are put in spring water that comes from Mt. Fuji for one week to cleanse them of mud.
そのうなぎは富士山からの湧き水のなかで1週間ほど置かれ、体の中にある泥が取り除かれきれいになります。
This is the reason for their delicious flavor.
これが美味しさの理由です。
Eels that have been cleansed using spring water from Mt. Fuji can bear the brand 'Mishima-unagi".
富士山の湧き水を使ってきれいになるから「三島うなぎ」というブランドうなぎとなるのです。
参考資料:三島市ホームページ 名水から生まれた食
https://www.city.mishima.shizuoka.jp/mishima_info/amenity/bunka/meisuino/shoku.htm
写真左:うな丼 静岡市葵区七間町 天文本店にて
これに釣られました。
蒲焼を購入した方もいらしたのでは。静岡伊勢丹にて。
三島市、富士山の湧水と言えば、源兵衛川。