気になる言葉 Regenerative
SKS Japan
発酵ツーリズムでお世話になっているお二人が登壇のSKS Japan 2024。フードテックのカンファレンスとして国内最大規模のイベント。
食を中心にテクノロジーやシステム、社会の課題、未来を考え、対話し議論するイベントです。
世界における日本の発酵
「発酵のグローバル化と日本からの貢献」というテーマで、佐藤さんがスピーカー、そして外村さんがモデレーターとしてご登壇。
佐藤さん曰く、世界の発酵ブームの中で発酵大国であるはずの日本がそのブームに加わることができないでいる。海外に英語で発信する量が少なくて知られていない。
そんな現状を打開すべく佐藤さんは活動を開始、その一つが私も参加させてもらっている発酵ツーリズムです。
発酵の現場を案内するのは日本の発酵の第一人者の小倉ヒラクさん、つくづくすごいツアーだと思います。
海外への情報発信と言えば確かにKojicon(発酵をテーマに毎年2-3月に2週間ほど発酵の専門家たちがオンラインでプレゼンテーションを行うイベント)でも日本人スピーカーはまだまだ少ないのですよね。「Kojicon=麹のカンファレンス」なので、もっと日本人が増えてほしいもの。
Regenerativeという言葉
そして、今回のイベントで初めて知ったSustainable(持続可能な)の進化系であるRegenerativeという言葉。「都市で描く"Regeneration"の社会実装」というプレゼンで紹介されていたものです。
目新しい言葉なので「Regenerativeな都市づくり」と表現されてもピンときませんが、そのうちこの言葉も市民権を得るようになるのでしょうか(ちなみにRegenerativeの説明についてはこちらのスライド)。
今後は発酵をRegenerationという観点から注目してみたいとも思いました。
SKS Japan、頭と心が刺激されるイベントです。
I attended SKS Japan 2024, where two people I know from Fermentation Tourism were taking the stage.
SKS Japan is the largest food tech conference in Japan, providing a platform for discussing, debating, and reflecting on technology, systems, societal issues, and the future, all with a focus on food.
The theme of the session was “How Can Japanese Food Tech Contribute to the Global Fermentation Movement,” with Mr. Sato as a speaker and Mr. Hokamura as the moderator.
According to Mr. Sato, amid the global fermentation boom, Japan, which should be a fermentation powerhouse, is struggling to join the trend.
One reason for this is the lack of information being shared in English, leading to low international awareness.
Mr. Sato has begun activities to address this issue, one of which is the Fermentation Tourism project, which I’ve also joined.
The guide for this tour is none other than Mr. Hiraku Ogura, a leading figure in Japanese fermentation, making it an incredibly impressive tour.
Regarding the sharing of information abroad, I’ve noticed that even at Kojicon (an event held annually in February and March for about two weeks, where fermentation experts give online presentations), there are still very few Japanese speakers.
Since Kojicon stands for “Koji Conference,” it would be great to see more Japanese participation.
Additionally, SKS Japan introduced me to a new word: “Regenerative,” which seems to be an evolution of the term “sustainable.” This word was introduced during a presentation titled “Regeneration in Social Implementation.”
Although it’s a new term and “the creation of regenerative cities” doesn’t fully resonate with me yet, I imagine it will eventually gain more recognition (the explanation of “Regenerative” was on the final slide, by the way).
Going forward, I’d like to pay more attention to fermentation from the perspective of regeneration. SKS Japan is truly an event that stimulates both the mind and the heart.