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たけのこのからあげ/Fried bamboo shoots

たけのこのからあげ/Fried bamboo shoots

たけのこご飯を作ったあとののこりのたけのこで何か作ろうと思い、いつもならたけのこの木の芽あえを作るのだけど、木の芽もないし白みそもない・・で、作ったのがこれ。
予想以上においしかったので、もう一回作ろうと思った。
お酒のアテメニューの殿堂入り決定です。
I usually make ”Bamboo shoots with young leaves of Sansho (Japanese Pepper) dressing " whenever I make Bamboo shoots rice.
I wanted to make a different kind of dish using Bamboo shoots, so I tried to make this dish.
This was unexpectedly so yummy!
This became a Hall of Famer in my top 100 kind of dishes.

<材料>
ゆでたけのこ         100g
濃い口しょうゆ     小匙1
みりん                    小匙2
片栗粉                    大匙2
かつおぶし             3g
                            適量
なたねサラダ油      適量
<Ingredients>
100 g   Boiled bamboo shoots
1 tsp    Dark soy sauce 
2 tsp    Mirin 
2 Tbsp Starch
3 g      Bonito flakes 
Proper amount   Salt 
Proper amount   Rapeseed oil

1. ゆでたけのこを1cm角程度に切る
2.ボウルに、たけのこ、しょうゆ、みりんを入れ、よく混ぜて10分以上おいておく
1. Cut boiled bamboo shoots into 1 cm square pieces.
2. Put bamboo shoots, soy sauce and mirin in a bowl, mix well and leave for 10 minutes or more.

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3. たけのこの余分の水分をとり、片栗粉をまぶす
3. Remove excess water from bamboo shoots, put starch and mix well.

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4. かつおぶしをフライパンにいれ、中火で乾煎りし、手で粗めにつぶす
4. Put bonito flakes in a frying pan, dry on medium heat and crush it by hand.

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5. フライパンに多めの油をいれて、中火以下でたけのこを炒め揚げる
5. Add a lot of oil to a pan and stir-fry the bamboo shoots over medium heat.

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6. からっとなったら、余分の油をペーパータオルでとったあと、塩少々と煎ったかつおぶしをまぶし、盛り付ける。
6. When it becomes crispy, remove excess oil with a paper towel, sprinkle with a little salt and roasted bonito flakes, and serve.

<Note>
・揚げるというより多めの油でいためるという感じでOK。器に残った片栗粉もフライパンにいれて一緒に炒める。たけのこどうしが離れにくいようなら少し油を足す。
・木の芽があれば少しだけ細かく刻み、塩とあわせると風味がよりよくなる
・ You'd better use a lot of oil than usual stir-frying.
Put the starch left in the bowl in a frying pan and fry it together.
If bamboo shoots stick to each other, add more oil.
・ If you can prepare young leaves of Sansho (Japanese Pepper), cut them finely and mix with salt to improve the flavor.

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