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イソフラボンうなぎ:2024年7月23日(火)

2020年に,愛知県水産試験場内水面漁業研究所(西尾市)が,うなぎの稚魚のシラスウナギを養殖で育てる一定期間に,大豆イソフラボンを餌に混ぜてシラスウナギを育てることにより,その9割以上を雌(メス)にすることに成功した。うなぎは成長の過程で雄(オス)と雌のどちらかになるかが決まるという。これまでは,シラスウナギから育てた養殖うなぎの9割以上が雄だったという。雌の養殖うなぎは雄の養殖うなぎに比べて,サイズが2~3倍大きくなり,身も柔らかく美味しいうなぎになるという。

 今のところ,愛知県の三河湾一色ブランドのうなぎの蒲焼は高くて,なかなか手が届かない高級品であるが,こうした技術進歩によって,養殖の「イソフラボンうなぎ」が国内市場に多く供給されるようになれば,近い将来,日常の食卓に頻繁に登場するようになる日が訪れるかもしれない。

Isoflavone Eel:July 23rd(Tuesday)

In 2020, the Inland Fisheries Research Institute at the Aichi Fisheries Research Center in Nishio City successfully raised more than 90% of glass eels as females by mixing soybean isoflavones into their feed during a certain period of aquaculture. It is said that eels determine their sex, either male or female, during their growth process. Until now, over 90% of farmed eels raised from glass eels were male. Female farmed eels grow to be two to three times larger than their male counterparts and become tender and delicious eels.

Currently, grilled eel from the Isshiki brand in Mikawa Bay, Aichi Prefecture, is quite expensive and considered a luxury item. However, with this technological advancement, if farmed "isoflavone eels" become widely available in the domestic market, there may come a day in the near future when they frequently appear on everyday dining tables.