【ます寿司①】富山名物『ます寿し』は特別な木型!|Home cooking in Toyama
富山県のます寿司は、世界でただ1つの特別な木型で作られた押し寿司です。今回はこの木型で作る家庭のお弁当についてご紹介します。
Masu sushi from Toyama Prefecture is pressed sushi made using a special wooden mold, the only one in the world.
This time I will introduce sushi made with this wooden mold.
私は一人前のます寿司の木型を使い、押し寿司を作ってお弁当にすることがあります。
I sometimes use a Masu sushi wooden mold to make pressed sushi and make it into a bento box.
日本の「寿司」のスタイルとます寿司
日本の寿司のスタイルは関東と関西の2つがあります。
大雑把にいうと関東は握り寿司、関西は箱寿司や押し寿司文化です。
There are two styles of sushi in Japan: Kanto and Kansai. Kanto has nigiri sushi, Kansai has box sushi and pressed sushi.
ます寿司は押し寿司で、その木型に大きな特徴があります。
Masu sushi is pressed sushi and has a unique wooden mold.
ます寿司の木型は曲げわっぱ
一般的な押し寿司の木型は底がぬけるようになっていて、お祝い等で多数の人に食べてもらうことができます。
The wooden mold for pressed sushi has a removable bottom. It can also be eaten by a large number of people during celebrations.
家庭でも、この美味しいお寿司をお弁当に作りたい。
しかし底がぬけたり、形が崩れる為に断念していました。
I want to make this sushi for my child's lunch box!
However, when I made it at home, the bottom would fall out and the shape would collapse, so I gave up on it.
一方、ます寿司の木型は曲げわっぱと押し寿司の木型できています。
On the other hand, the wooden mold for masu sushi is made of bent wappa and pressed sushi wooden molds.
曲げわっぱにごはんを詰めてお寿司を作ることができます。
You can make sushi by stuffing rice into magewappa.
木型を再利用してお寿司を作ろう
このようにます寿司の木型はユニークな特徴があり、笹の代わりにラップでくるむことで素敵なお寿司が作れます。
In this way, the wooden molds for Masu sushi have unique characteristics. You can make wonderful sushi by wrapping it in plastic wrap instead of bamboo.
お寿司で幸せな気持ちになりますように。
I hope sushi makes you feel happy.