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懐かしき英国のボンファイヤー・ナイトと子供時代の味 Nostalgic British Bonfire Night and the Flavours of Childhood

子供の頃、この時期が大好きでした。寒くなり、夜が暗くなって、家の近くに移動遊園地がやってきたのです。


11月5日、通称「ボンファイヤー・ナイト」は、ガイ・フォークスが「火薬陰謀事件」に失敗したことを祝う日です。多くの場所で花火大会が行われ、ガイの人形が火にかけられて燃やされます。

でも、11月5日の歴史や意義にはあまり興味がなくて、ただ花火大会と大きな焚火が見たかっただけです。母は私たちが寒くないようにしっかりと包んでくれて、花火大会の場所まで5分ほど歩いて行きました。

運が良ければ、母が「危ない!」と言いながらも、移動遊園地の乗り物に乗せてくれることもありました。

日本の夏の花火大会のように、家の近くの広場にはたくさんの屋台が並んでいました。


もちろん、焼きそばやたこ焼き、かき氷はありませんでした!寒すぎましたからね!でも、食べ物も祭りの楽しみの一部でした。


キャンディフロス(わたあめ)もありましたが、父が「ただの砂糖だ!歯が悪くなる!」と厳しく言って、買ってもらえませんでした。



ありがたいことに、トフィーアップルは食べてよかったんです。砂糖のキャンディーコーティングで包まれたリンゴで、歯には悪そうですが、果物が入っているから健康的だと父が認めてくれました。


それから、トリークル・トフィーもありました。トリークルで作られた硬いトフィーで、日本の黒糖飴に似ているかもしれませんが、より濃厚でほろ苦い、焦げたような味が特徴です。これも父のお墨付きでした。トリークル・トフィーもトフィーアップルも、硬すぎて歯が折れそうなほどで、実際、弟がトフィーアップルでぐらぐらの歯を一本失ったこともあります!


さらに「ブラックピーズ」という、私の故郷ランカシャーの郷土料理もありました。柔らかくなるまで煮た豆にモルトビネガーをたっぷりかけて、白い発泡スチロールのカップに入れて熱々で提供されました。

美味しかったかどうかは正直覚えていませんが、モルトビネガーの味がとても強烈だったのを覚えています。また、発泡スチロールのカップが温かくて、手袋をしていても手が温まり、ホットビネガーの豆を一口食べると、体の中からぽかぽか温まる感じがしました。

冷たい秋の夜、息が白く見えるほどの寒さの中での完璧な食べ物でした。この食べ物は、子供の頃の無邪気な時間と、花火を眺める思い出にいつも結びついています。

子供時代の思い出に結びついた食べ物には、特別なノスタルジーがあるものですね。あなたにとって、どんな子供の頃の食べ物が一番懐かしい思い出を呼び起こしますか?


I used to love this time of year as a child. The weather was colder, and the nights were darker, and right near my house, a travelling funfair used to visit.

The 5th of November, more commonly known as Bonfire Night, is a time when we celebrate that Guy Fawkes failed in his “Gunpowder Plot.” Many places would have fireworks displays, and burn an effigy of guy on a fire.

I didn’t care so much about the history or significance the 5th of November. I just wanted to see the fireworks display and the big burning fire. My mum would make sure we were all wrapped up warm, and we’d walk the 5 minutes to where the display was held.

If we were super lucky, she would even allow us to ride on some of the carnival rides, despite her protesting that they were dangerous!

Much like the summer fireworks festivals in Japan, there were food stalls lining up on the field near my house.

Of course we didn't get Yakisoba or takoyaki, or shaved ice - it was too cold for that! But food was part of the excitement of the festival.

Candy Floss, which we always wanted but were never allowed because my dad strictly declared that it was just sugar and would rot our teeth.

Thankfully, we were allowed toffee apples, apples covered in a sugar candy coating, that were probably just as bad for our teeth, but my dad approved those because there was fruit, so apparently, it was a healthier choice!

There was also Treacle toffee, hard toffee cooked with treacle, perhaps similar to brown cane sugar candy in Japan, only rich with a slightly bitter, burnt taste. Again, this was dad approved. It’s surprising he approved both treacle toffee and toffee apples; they were usually so hard they could break your teeth. In fact, my younger brother lost a loose tooth to a toffee apple!

Then there was a dish known as “Black Peas,” that was local to my home county, Lancashire. A type of pea boiled until it was mushy before being drowned in malt vinegar, served hot in a white styrofoam cup.

I honestly can’t remember if they were delicious or not, but I remember the malt vinegar taste was overpowering. I also remember how the styrofoam cup was warm so it kept my little hands warm, even with the gloves, the spoonfuls of hot vinegared peas would feel as though it was somehow warming my body from the inside out.

A perfect food for a cold autumn night where the air was so cold you could see people's breath. A food I will always associate with being a child, being carefree and watching fireworks.

There’s definitely something to be said for the nostalgia of foods associated with childhood memories. What childhood food brings back the fondest memories for you?


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